Skogsägare varnas – sorkar hotar nyplanteringar

Sorkar gnager sönder små trädplantor i allt högre takt, varnar Skogsstyrelsen, som uppmanar skogsägare i norr att ge sig ut och syna sina planteringar.

Liten skogssork på upptäcktsfärd.

Liten skogssork på upptäcktsfärd.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Djur2022-05-21 03:16

"Åtskilliga skogsplanteringar har skadats och rapporterna om nya sorkskador fortsätter strömma in. Många skogsägare vet ännu inte om att plantorna blivit sorkmat och behöver snabbt ut och titta till sina planteringar och kontakta sitt försäkringsbolag", säger Tobias Gramner, skadesamordnare vid Skogsstyrelsens region Nord, i ett pressmeddelande.

Rapporter om omfattande skador har enligt myndigheten kommit från Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och södra Norrbotten.

Det handlar framför allt om tall- och granplanteringar som är yngre än fem år som "har blivit rena skafferiet för sorken, främst då åkersorken", skriver Skogsstyrelsen.

Den gångna vintern har varit gynnsam för sorkarna, vilket har gjort att skadorna ökat.

De små tallplantorna överlever oftast inte gnagarnas framfart och risken är att hela planteringar måste göras om.

Fakta: Så känner du igen en sorkskada

Sorkskador är lättast att upptäcka när snön har tinat bort och innan det börjar grönska. Sorken gnager på barken och tänderna lämnar parallella spår. Den äter också gärna skott. Små plantor kan till och med vara helt avbitna och uppätna, med en sned snittyta på den lilla pinne som eventuellt står kvar.

En angripen tall klarar sig sällan, medan granplantor är tåligare och ofta överlever ett angrepp.

Källa: Skogsstyrelsen


Fakta: Sork

Sorkar är små gnagare som är nära släkt med lämmel. De är även mer avlägset släkt med råttor och möss, som har längre svans och öron jämfört med sorken.

Sorkarna är den vanligaste gnagaren i Sverige och det finns flera arter. Om man tittar noga i naturen går det att se deras gångar under marken eller bland växterna.

Sorkar gillar att vara nära människan och kan orsaka omfattande skador på odlingar.

Fåglar och rovdjur äter sorkar.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!