Den svarthuvade snigeln, som härstammar från Kaukasus, uppmärksammades i Sverige för första gången ifjol. Den är ganska liten, och det är oklart om den gör någon större skada på odlingar.
Men den sprider sig i de delar av landet där den kommit in, främst östra Svealand, Närke, Östergötland och Småland. Observationer har gjorts även i Halland och Gästrikland.
– Det är uppenbart att den sprids med människans transporter av växter och jord, på samma sätt som den så kallade mördarsnigeln, alltså spansk skogssnigel, säger Ted von Proschwitz, snigelexpert och intendent på Göteborgs naturhistoriska museum.
I Vilhelmina
Mördarsnigeln, som kom till Sverige på 1980-talet, har med åren hunnit allt längre norrut. Den finns längs Norrlandskusten upp till Piteå, och har även övervintrat i Vilhelmina i södra Lappland.
– Det är längre norrut än jag trodde var möjligt. Men den kan ha fått hjälp av ett mildare klimat, funderar Ted von Proschwitz.
Han beskriver 2020 som ett normalt år för den spanska skogssnigeln, med en regnig vår som hjälpte sniglarna före torkan som kom i juni på många håll.
Det finns ingen känd beräkning av hur stora ekonomiska värden de glupska mördarsniglarna fördärvar på ett år. Enligt Jordbruksverket är det främst fritidsodlare som drabbas. Yrkesodlare ser till att hålla sniglarna borta.
"Åtskilliga miljoner kronor" är von Proschwitz uppskattning av skadornas värde.
Lätt att ta miste
Den svarthuvade snigeln verkar dessbättre inte ha samma aptit för det mesta som växer.
– Den äter på en del saker i trädgårdar, men vi har inte fått någon rapport om stora skador. Enligt utländska rapporter äter den mest multnande växtdelar och svamphyfer, alltså svampars trådsystem i jorden, säger Ted von Proschwitz.
Grå, högst sex centimeter lång och med svart huvud är den korta beskrivningen av svarthuvad snigel. Det kan vara lätt att ta miste.
– Det har kommit många rapporter där vi kunnat lugna folk med att det är andra arter, till exempel ungdjur av vanlig svart skogssnigel som inte hunnit få sitt svarta pigment, säger von Proschwitz.
Vill ha rapporter
Svarthuvad snigel når vuxen storlek på hösten, innan den lägger ägg som ska övervintra. Ted von Proschwitz uppmanar alla som upptäckt "misstänkta" sniglar att skicka in bilder, så att de små blötdjuren kan artbestämmas. Sedan bör sniglarna avlivas – om de är av den svarthuvade arten.
De kan bli väldigt många, om de får hållas.
– Det fanns nästan 100 000 sniglar i några trädgårdar i Virsbo i Västmanland, där arten upptäcktes förra året, säger Ted von Proschwitz.