Snorbubblor håller myrpiggsvinen svala

När det australiska myrpiggsvinet blir varmt kan den inte svettas eller slicka sig för att kyla ned sig. Det taggiga djuret blåser i stället snorbubblor för att svalka sig.

Det australiska myrpiggsvinet blåser snorbubblor för att hålla sig sval. Arkivbild.

Det australiska myrpiggsvinet blåser snorbubblor för att hålla sig sval. Arkivbild.

Foto: Mark Baker/ AP/ TT

Djur2023-01-19 02:49

Myrpiggsvinet antas vara mer känsliga för värme än andra inhemska arter i Australien eftersom de varken kan svettas, flämta eller slicka sig för att kyla ned sig.

Men med hjälp av värmekameror har forskare nu upptäckt de unika metoder som de taggiga djuren använder för att kyla ned sig, rapporterar BBC.

Det har länge varit känt att myrpiggsvinen blåser snorbubblor med sina speciella nosar. Men anledningen till det trodde man var för att få bort smuts.

Men forskare vid Curtin University i Australien har nu med hjälp av värmekameror upptäckt att snorbubblorna har flera funktioner.

När bubblorna brister fuktas toppen på myrpiggsvinets nos vilket gör att vätskan avdunstar och kyler blodet som cirkulerar precis under huden.

Miljöfysiologen Christine Cooper säger till BBC att det är en otroligt effektiv avkylningsmekanism.

– Vi upptäckte att det var tio graders skillnad mellan myrpiggsvinens nos och vissa andra delar av kroppen, säger Cooper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!