Studie: Stadsluft gör talgoxar bleka

Stadsluften tycks ha en blekande effekt – om du är fågel.

Pippi från landsbygden? Arkivbild.

Pippi från landsbygden? Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Djur2023-08-17 04:57

En ny svensk studie som har publicerats i Journal of Animal Ecology visar att talgoxar som bor i stan är betydligt blekare än sina kompisar på landsbygden, rapporterar Vetenskapsradion.

När forskare undersökte fjäderdräkten hos fågelungar och vuxna talgoxar i elva europeiska städer och skogsområden i närheten från norr till söder så upptäcktes att talgoxar som levde i skogsmiljö hade överlag starkare gulgrön färg i bröstfjädrarna jämfört med de som levde i stadsmiljö.

En av orsakerna till färgskillnaden tror forskarna kan ha med skillnader i kosten att göra eftersom den gula färgen kommer från karotenoider, viktiga antioxidanter som fåglarna får i sig från insekter de äter och som hjälper dem att tackla giftiga föroreningar.

Forskarnas råd är att plantera inhemska träd i stadsmiljön så att fåglarna får mer tillgång till nyttiga insekter.

En tidigare studie från biologiska institutionen vid Lunds universitet visar dock att talgoxar i stadsmiljö är mindre stressade jämfört med lantisarna, något som forskarna tror beror på att det är lättare att hitta mat i stan och att livet på landet kan vara ganska tufft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!