– Det är helt fantastiskt, jag tror att vi alla är superglada. Vi visste ju att avelsparet är rutinerat, men man vet ju aldrig om de trivs när de kommer till en ny miljö, så vi är supernöjda med att allt har gått bra, säger Emma Nygren, bevarandekoordinator på djurparken Nordens Ark, till TT.
De persiska leoparderna kommer ursprungligen från två olika djurparker i Tyskland, men har levt merparten av sina vuxna liv på Nordens Ark i Bohuslän, där de också fått två kullar med ungar.
I december i fjol skickades de till en avelsanläggning i Sotji som en del i ett projekt för att återetablera arten i Ryssland.
– Det är för att rädda den persiska leoparden, den finns inte kvar i de ryska delarna av Kaukasus längre utan är utrotad från området. De populationer som finns kvar är kritiskt hotade i det vilda och finns främst i de iranska bergen.
Tanken är att ungarna på sikt ska kunna släppas ut, efter att ha tränat inför ett liv i det fria. Exempelvis kommer de behöva visa att de kan hitta och jaga byten och att de skyr människor.
– Klarar de de testerna kommer de att släppas ut om ungefär två år när de är könsmogna.