Hans Jørn Kolmos, som är professor i klinisk mikrobiologi vid Syddansk universitet i Odense, pekar på en överhängande risk för att muterade varianter av coronavirus kommer att spridas även från blekingska minkfarmar. Hittills har coronautbrott konstaterats på tio gårdar i Sölvesborgstrakten.
– Den är 100 procent. Det är otänkbart att inte muterade virus sprids från minkarna. Mutationerna sker hela tiden och risken är uppenbar att det kommer fram något nytt kluster som kan hota hela vaccintillverkningen i världen, säger han i en intervju med Blekinge Läns Tidning.
Muterat virus
I Danmark har olika muterade virusvarianter spridits vidare till 214 människor. Sedan det stod klart att minst en av varianterna, som elva personer smittats av, kan vara motståndskraftig mot kommande vacciner mot coronavirus, har danska myndigheter beslutat om avlivning av all mink. Samtidigt har hårda restriktioner införts i det drabbade området på norra Jylland.
– Lär er av Danmarks misstag och utrota minkarna så snabbt det bara är möjligt. Det har inte gått lika långt hos er ännu, så kanske har ni möjlighet att stoppa det här i tid, säger Hans Jørn Kolmos till tidningen.
80 procent avlivas
Tillförordnad statsepizootolog Karl Ståhl säger att han inte vet vad professorn har för underlag för sina uttalanden.
Virus muterar alltid, det har han rätt i. Men minknäringens storlek i Sverige är inte i närheten av den i Danmark, Nederländerna, USA eller Kina, understryker han.
I Sverige planeras inte utrotning av all mink, trots att coronasmitta nu konstaterats på tio minkfarmar. Däremot kommer 80 procent av alla tamminkar att avlivas ändå. Det gör man varje år i november.
Mindre trängsel
Cirka 100 000 avelsdjur kommer att få leva vidare, men de kommer inte att bo lika trångt och många av dem kommer sannolikt redan att vara immuna, enligt Karl Ståhl.
– De kommer att kunna hålla social distans på ett helt annat sätt än tidigare. Och precis som för människor – håller man distans så är risken för smittspridning mycket mindre.
Samtidigt letar man efter eventuella virusmutationer hos både minkar och människor i deras närhet.
– Jag tycker ändå att vi har bra koll på läget och vi har information som gör att vi kan omvärdera om det behövs, säger Karl Ståhl.