Svinpesten sinkar polisens hundförare

Att jobba i det svinpestdrabbade området i Västmanland sinkar polisens arbete, och särskilt drabbade är hundförare, rapporterar Polistidningen.

Sedan i början av september råder hårda restriktioner i det svinpestdrabbade området i Fagersta för att hindra att smittan sprids vidare. Arkivbild.

Sedan i början av september råder hårda restriktioner i det svinpestdrabbade området i Fagersta för att hindra att smittan sprids vidare. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Djur2023-11-09 03:21

Polisen har fått undantag från de hårda restriktionerna som gäller i det 1 000 kvadratkilometer stora området och får vid behov röra sig där, men måste följa vissa riktlinjer och ägna sig åt omfattande sanering efteråt.

– Generellt jobbar vi på som vanligt. Vi undviker inte att jobba om det är så att någon till exempel försvinner eller gömmer sig i skogen. Det som blir omständligt är efteråt, att sanera hundarna, hundförarna och även bilen. Den processen är lite stökig, säger Victor Thunström, gruppchef på hundenheten i Västmanland, till tidningen.

Hundföraren Frida Johansson berättar för Polistidningen om en händelse i oktober när en misstänkt hoppade över viltstängslet och sprang ut i skogen, in i det smittade området.

Förutom att invänta godkännande från sitt befäl för att ta upp jakten var hon efter insatsen tvungen att sanera hunden på polisstationen i Fagersta.

– Men jag hade sprungit genom ett träsk och var blöt från topp till tå, och var tvungen att duscha. Då fick jag åka till polisstationen i Västerås, där jag hör hemma, för att göra det. Jag var inte operativ på drygt två timmar, säger Frida Johansson.

Det brottsförebyggande arbetet och “de spontana småjobben” i området blir också lidande av de tuffa saneringskraven, anser hon.

Fakta: Så saneras polishundarna

Diskmedel, tvål och hundschampo räcker för att bli av med svinpestviruset. Direkt på plats ska tassar, koppel och eventuell väst på hunden rengöras med borste och diskmedel.

Därefter tar man sig till Jordbruksverkets saneringsstation för att tvätta bilen, om den körts i det smittade området – anlagda bilvägar omfattas inte av restriktionerna. Sedan tar man sig till polisstationen där kängor tvättas av och kläder byts.

Sist av allt bärs hunden in i en tvättbalja på stationen och tvättas med hundschampo.

Källa: Polistidningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!