Att det dröjde till den 6 september innan SVA berättade att smittan fanns i Sverige beror på att myndigheten klassificerade de första larmen enligt en långsammare rutin, rapporterar Dagens Nyheter.
"Observation"
Jägaren som hittade det första döda vildsvinet fick ett provkit med posten. Det skickades sedan tillbaka med posten med provmaterial i, vilket tar tid.
– Om det hade rört sig om tre eller fler djur så hade vi klassificerat det som ett ”misstänkt fall”. Nu klassificerade vi det som en ”observation”. Ett misstänkt fall hade inneburit att vi vidtagit en snabbare åtgärd och skickat en veterinär som tar prover, säger Erika Chenais, statsveterinär på SVA.
Enligt Erika Chenais spelar det i dag ingen roll hur den första hanteringen gick till eftersom det är en långsamt spridande sjukdom.
Med de sex positiva provsvar från smittade vildsvin som redovisades i måndags har nu totalt 13 djur smittade med afrikansk svinpest påvisats i Fagerstatrakten, enligt SVA.
Samtliga fall har upptäckts inom ett mindre område i den avspärrade zonen.
Flera prover tas
Tidigare under måndagen meddelade SVA att man kommer att börja leta efter döda vildsvin runt omkring i smittozonen kring Fagersta och Norberg.
SVA granskar också prover från döda vildsvin som hittats på andra håll i landet. Bland annat har prov från ett dött vildsvin från Katrineholmstrakten och ett från Karlskogaområdet skickats för analys men där har inga provsvar ännu redovisats.
Under de senaste tre åren har totalt 15 döda vildsvin provtagits i Örebro län men inget har då varit smittat, uppger P4 Örebro.