Ta hand om ditt djur på resan

Att ett djur aldrig får lämnas ensam i en varm bil är väl känt. Trots det får veterinärer varje år behandla hundar och katter som har drabbats av värmeslag. Så här undviker du den livsfarliga fällan.

Hans Rosenberg är pressansvarig på Svenska Kennelklubben.

Hans Rosenberg är pressansvarig på Svenska Kennelklubben.

Foto: Måns Engelbrektsson

Djur2020-07-20 08:06

Solsken och 25 grader är alldeles lagom. Åtminstone för den som vistas utomhus. I en bil kan det däremot bli nästan dubbelt så varmt, vilket för ett husdjur kan bli en dödsfälla.

– Hundar kan helt enkelt få värmeslag och dö. De svettas inte som vi människor utan kyler ned sig genom tassar och mun. En hund blir lätt överhettad, stressad och börjar flåsa, säger Hans Rosenberg, på Svenska Kennelklubben.

Även om hundar oftare drabbas av värmeslag kan det även hända katter. De kan försöka kyla ned sig genom att flämta eller tvätta sig men vid höga temperaturer räcker inte det.

Katter och hundar som är unga och friska brukar klara värmen bäst. Trubbnosiga hundar kan dock vara mer känsliga än andra.

Tänk igenom resan

– Det kan bli för varmt i bilen redan vid en utomhustemperatur på 20 grader. Om man måste lämna hunden, för exempelvis ett snabbt ärende, ska man se till att den precis har badat och är nedkyld.

Inför både kortare bilturer och resor är det klokt att fundera över om husdjuret verkligen mår bra av att följa med. Kanske borde det stanna hemma i stället? Ibland kan det bästa vara att lämna kelgrisen hos en kompis eller på ett hund- eller kattpensionat. Då kan även husse eller matte slippa känna sig stressad.

– Om man tar med hunden på en längre resa måste den ha tillgång till kallt vatten. Man får stanna ofta och kanske låta hunden bada i ett vattendrag. Att ta pauser kan vara bra för oss människor också. Och om man har mycket bagage gäller det att packa så att luften kan cirkulera, säger Hans Rosenberg.

Viktigt med säkerheten

Varken hund eller katt får vara lösa i bilen under färd. De ska åka i bur, eller i hundens fall kanske sitta fastspänd med hundsäkerhetsbälte. Ett löst husdjur är livsfarligt vid en olycka, både för sig självt och för andra. En liten jack russel på sex kilo får en kraft motsvarande 800 kilo vid en krock i 90 km/h.

Men åter till sommarens soliga dagar. Vad ska man göra om man ser en hund eller katt i en varm bil och situationen är akut?

– Kontakta polisen och ta en bild på djuret, som visar att det mår dåligt. Ha gärna ett vittne, slå sönder bilrutan och få ut hunden eller katten. Enligt brottsbalken räknas detta som nödvärn, säger Hans Rosenberg.

Så mår husdjuret bra på resan

+ Vid långa bilresor, kör gärna på morgonen eller kvällen, då solen inte står så högt.

+ Se till att hunden eller katten har tillgång till kallt, färskt vatten.

+ Stanna ofta och rasta, gärna vid en sjö så att djuret kan svalka sig.

+ Om du måste lämna hunden eller katten för en stund, tänk på att solen förflyttar sig snabbt. Bilen som nyss var i skugga kan snart stå mitt i solen. 

+ Om du har en kombi – installera grindar eller en bur så att du kan öppna bakluckan och låta husdjuret få frisk luft vid en paus.

+ Packa inte bilen så full att lufttillförseln bak till hunden eller katten blir dålig.

 Källa: Svenska Kennelklubben.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!