Teorin: Rysk "spionval" på besök i Sverige

Den vitval som väckt stor uppståndelse i Hunnebostrand kan vara Hvaldimir – en rysk "spionval" som rymt från ett uppdrag, rapporterar P4 Väst.

En vitval som siktats i Hunnebostrand kan vara den ryska "spionvalen" Hvaldimir. Valen på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.

En vitval som siktats i Hunnebostrand kan vara den ryska "spionvalen" Hvaldimir. Valen på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.

Foto: Darryl Dyck/AP/TT

Djur2023-05-29 11:43

Under söndagen flockades många nyfikna i hamnen i Hunnebostrand för att titta på en vitval som dykt upp. Inledningsvis fanns misstankar om att valen satt fast under en båt – men det visade sig att den bara var lekfull.

– Valen satt inte fast, den bara lekte med tamparna. Vi testade att flytta på den, men då började den leka med andra tampar, så den verkade tycka att det var roligt. Valen är vid god vigör, sade Lars Jostelius på räddningstjänsten till Bohusläningen.

Nu visar det sig att valen kan vara den ryska "spionvalen" Hvaldimir, rapporterar P4 Väst.

– Ryssarna har inte officiellt bekräftat ägarskap till honom men det vi ser, som han troligtvis blivit upptränad till, pekar starkt mot militärt träningsprogram, säger Sebastian Strand från organisationen Onewhale som följt valen i flera år, till radiokanalen.

Valen syntes först i norska vatten i april 2019. Den var då orädd för människor, och hade en kamerasele på sig. Onewhale tror att valen då rymt från ett uppdrag.

– Det är en ganska overklig situation. Han är den enda militärt tränade valen i världen som nu lever fritt och uppsöker folk, säger Sebastian Strand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!