Tretton unga vargar snart på vandring i söder

Två nya vargrevir långt ner i söder har väckt uppmärksamhet. I Skåne föddes sex vargvalpar förra året och i Småland sju. Snart blir de könsmogna och ger sig ut på långvandring för att leta partner – men det finns inga garantier för att vargarna är där för att stanna.

Vargvalparna från nybildade Brängenreviret i Småland. Bilden togs med länsstyrelsens inventeringskamera i slutet av juli 2021.

Vargvalparna från nybildade Brängenreviret i Småland. Bilden togs med länsstyrelsens inventeringskamera i slutet av juli 2021.

Foto: Länstyrelsen/TT

Djur2022-01-30 12:57

– Om något årtionde får vi kanske veta om det här var starten på en expansion söderut eller om det bara var ett mellanspel, som det har varit tidigare, säger Jens Frank, rovdjursforskare och föreståndare för SLU Viltskadecenter.

Han påminner om att ungefär en tredjedel av alla vargar i Sverige dör varje år och att dödligheten troligen är större i södra Sverige, till exempel på grund av större och mer trafikerade vägar.

– Det har varit flera revir tidigare långt söderut, men de försvinner ju.

Eftersom det också finns fler betande tamdjur i Sydsverige – och fler hundar – är sannolikheten för att det ska bli problem kring vargarna och därmed skyddsjakt också högre.

Men än så länge ser det bra ut på den punkten: Varken den nya vargflocken i gränstrakterna mellan Jönköpings län och Västra Götaland eller den i Skåne har hittills visat intresse för att ge sig på får.

Hisnande upplevelse

Skånes första vargflock i modern tid har väckt stor uppmärksamhet. Det började med rapporter om två vargar som gick i par och revirmarkerade.

I februari 2021 var länsstyrelsen i Skånes experter så säkra att de gick ut med ett pressmeddelande om att tiken från Östergötland och hanvargen från Västmanland bildat par och funnit sig tillrätta på Linderödsåsen med omnejd.

Men skulle det bli några valpar?

Först i oktober kom svaret, då den erfarne jägaren Magnus Hellström fick vara med om en hisnande upplevelse i trakterna kring Östra Sönnarslöv söder om Kristianstad. Han hade fällt en dovhjort, men stannade kvar i jakttornet för att se om det fanns vildsvin i området.

Precis när han skulle gå ner från jakttornet skrev hans jägarkompis ett meddelande från ett annat jakttorn i närheten att vildsvin nu var på ingång. Han tog upp sin värmekamera – och fick se åtta vargar.

För Kristianstadsbladet beskrev han efteråt sina tveeggade känslor i den stunden. Å ena sidan hade han varit nära att traska fram till en vargflock. Å andra sidan fick han uppleva något som ingen gjort på ett par hundra år i Skåne.

– Jag har aldrig i min vildaste fantasi kunnat tro att jag skulle se åtta vargar på en gång, 60 meter ifrån mig. Det är inga djur man gullar med, sade han till tidningen.

Gillar dovhjort

Nils Carlsson vid den skånska länsstyrelsen har däremot aldrig haft någon nära vargkontakt, trots att han och hans kollegor ofta är ute i naturen och spårar.

– Vi har varit ute och tittat på många dovhjortar som de har tagit. Nu åker vi inte ut – vilda djur äter vilda djur, vi behöver inte konstatera varje gång de har ätit.

Däremot är han och kollegorna fortsatt intresserade av allmänhetens observationer. Nu handlar det om att försöka mer precist kartlägga det skånska vargrevirets omfattning. Just nu är flocken inne i den fas då de snart könsmogna ungarna ger sig ut på egna utflykter i mindre grupper, för att senare återförenas med föräldrar och syskon.

– Ser man lite längre fram så kommer valpar börja att lämna flocken, det kan vara i april, maj, det är fullt tänkbart. Det är naturens sätt att undvika inavel: När de blir könsmogna och den driften sätter i gång ska de inte para sig inom familjen, utan iväg och hitta en annan varg. De blir könsmogna vid ungefär ett års ålder, säger Nils Carlsson.

"Bara en slump"

I Jönköpings län och en bit in i Västra Götaland finns Brängenflocken, som också bildades förra våren av två vargar från Tiveden. Tillsammans har de fått minst sju valpar, som fastnade på bild i en av länsstyrelsens kameror i somras.

TT: Att det råkade hända parallellt i Skåne och hos er samma år – är det en slump?

– Det finns vargar som rör sig i södra Sverige från mellersta Sverige. De har lämnat sina uppväxtrevir och är på vandring för att hitta en partner och bilda revir. Det har råkat bli samtidigt, det är bara en slump, men en förväntad utveckling eftersom vi har varg i södra Sverige som går omkring, säger vilthandläggare Linda Andersson.

Jens Frank vid SLU Viltskadecenter instämmer. Han påminner om att det finns en önskan från nationell nivå om att det ska ske en spridning av vargstammen söderut och att rovdjursförvaltningen är anpassad efter det.

"En klar trend"

Siffrorna från de årliga varginventeringarna tyder på att vargarna blir fler. Efter den senaste, 2020–21, bedömdes det finnas 395 vargar i Sverige, vilket kan jämföras med 300 vargar 2018–19. Eftersom antalet fortfarande är litet kan slumpen spela stor roll i utvecklingen under några få år, men trenden är tydlig.

– Om vi ser på 20 års sikt ser vi en klar trend, att vargstammen har både ökat i antal och utbredningsområde. Det har skett en spridning både österut och söderut. Norrut är spridningen lite försiktigare, av praktiska skäl, eftersom vi har rennäringen där, säger Jens Frank.

Vargar i vargreviret på Linderöåsen. Bilden togs med länsstyrelsens inventeringskamera den 17 januari.
Vargar i vargreviret på Linderöåsen. Bilden togs med länsstyrelsens inventeringskamera den 17 januari.
Fakta: Cirka 395 vargar i Sverige

Förra vintern (2020-21) fanns 48 familjegrupper av varg i Skandinavien och 27 revirmarkerande par. Det totala antalet "svenska" vargar uppskattades vara 395.

2019–2020 bedömdes det finnas cirka 365 vargar i Sverige. Vintern före (2018–2019) var det cirka 300 vargar.

Inventeringen pågår hela vinterhalvåret och görs på samma sätt i Sverige och Norge, främst genom spårning på snö samt dna-analyser av spillning, urin och hår.

Vargen kan ha en mankhöjd på 90 centimeter, vilket är 30 centimeter mer än schäferhundar, som vargar ofta förväxlas med av ovana observatörer.

Vargens tassavtryck är väldigt likt avtrycken från stora hundraser, nästan en decimeter långa. Om man vill bidra till arbetet med att spåra varg och tror sig ha hittat vargspår i snön är det viktigt att lägga till exempel ett kreditkort eller en linjal bredvid före fotografering så att storleken framgår.

Andra vargspår i terrängen kan vara spillning som innehåller älghår eller avlång spillning med benbitar i, enligt Naturskyddsföreningen, som också tipsar om att man kan kika efter spår av vargkiss på träd. I vargens fall hamnar kisset lite högre upp när den revirmarkerar.

Källor: SLU Viltskadecenter, Naturvårdsverket och Naturskyddsföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!