Två nya fall av svinpest – sju kadaver hittade

Ytterligare två vildsvin i Fagerstatrakten har visat sig vara smittade med afrikansk svinpest, uppger SVA. Det betyder att smittan nu har konstaterats hos totalt tre vildsvin.

Jägare söker av skogsområden kring Fagersta under lördagen för att hitta sjuka eller döda vildsvin. På bilden, som togs på fredagen, tar personal från SVA prover på ett kadaver.

Jägare söker av skogsområden kring Fagersta under lördagen för att hitta sjuka eller döda vildsvin. På bilden, som togs på fredagen, tar personal från SVA prover på ett kadaver.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Djur2023-09-09 11:26

Båda fallen hittades i närheten av det tidigare positiva fallet, och inom det område där restriktioner sedan tidigare införts.

– Anledningen till att vi bara har hittat i närheten av det första fallet är dels att det är där vi har letat mest, dels kan det vara så att smittan inte har hunnit så långt bort därifrån, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), till TT.

– Det kan man ju hoppas i alla fall, men jag tror säkert att området kommer att utvidga sig något när man börjar söka igenom det ordentligt, fortsätter han.

Det ena nya positiva fallet konstaterades hos ett av de sju tidigare rapporterade kadaverfynden, medan det andra hittades hos ett vildsvin som sköts i måndags.

Även ett tredje prov har analyserats, från en galt lite längre bort från det första positiva fallet, men det visade sig vara negativt.

Fler fall väntade

Det var väntat att man skulle hitta fler positiva fall, säger Karl Ståhl.

– Det är en smittsam sjukdom och får man in den bland vildsvin så kommer de att smitta varandra. Det kommer aldrig att vara så att man bara hittar ett smittat vildsvin.

I veckan konstaterades att ett dött vildsvin som hittats i Fagerstatrakten bar på virussjukdomen afrikansk svinpest. Den dödliga sjukdomen drabbar inte människor, däremot kan tamgrisar bli smittade.

Myndigheterna arbetar sedan dess och nu i helgen för att lokalisera och begränsa smittan. Under lördagen har ett 40-tal jägare befunnit sig ute i skogen och hittat ytterligare sju vildsvinskadaver.

– Alla dagens fynd har gjorts inom någon kilometers avstånd från de första bekräftade fallen, säger Karin Olofsson-Sannö, biträdande statsveterinär på SVA och på plats i Fagersta, till TT.

"Riktigt äckliga"

Fem av dessa har provtagits och resterande två ska provtas på söndagsmorgonen.

– Vi har två kadaver som är riktigt äckliga och som håller på att falla isär där jägarna inte hade möjlighet att på ett säkert sätt ta ett prov. Därmed kommer de proven att tas av mer specialutbildad personal på söndagen så vi inte sprider smittan vidare, säger Karin Olofsson-Sannö.

Kadavren förpackas och transporteras bort för förbränning medan proven skickas till SVA för analys.

– Vi hoppas att vi får provsvaren på söndagseftermiddagen eller söndagskvällen, säger Olofsson-Sannö.

– Men vi arbetar utefter teorin att de är positiva, för det är en mycket smittsam sjukdom och de har hittats inom rätt område, fortsätter hon.

Stränga restriktioner

För allmänheten i trakterna gäller stränga restriktioner. I ett cirka 100 000 hektar stort område runt Fagersta, Norberg, Ramnäs och Virsbo är det tills vidare förbjudet att jaga, plocka bär eller svamp eller arbeta i skogen. Området motsvarar en yta på ungefär tre gånger tre mil.

Sedan flera år uppmanas allmänheten att rapportera in dött vilt, inte minst vildsvin sedan afrikansk svinpest konstaterats i Europa. På det sättet fick SVA kännedom om sju vildsvinskadaver i trakterna av Fagersta den senaste tiden.

Tre av dem har alltså visat sig vara pestsmittade. Ett åttonde dött vildsvin hittades på fredagen, och har provtagits. Vidare har ett nionde vildsvin, som sköts i måndags och bedömdes vara friskt, provtagits och nu visat sig vara smittat.

Vildsvinskadaver från andra delar av landet provtas också, men inte med prioritet.

Fakta: Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en smittsam virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar med allvarlig sjukdom som följd och död oftast in om en vecka.

Bland symtomen finns feber, blödningar, vinglighet och dålig matlust.

Sjukdomen drabbar inte människor.

Sjukdomen finns i Europa sedan 2007 och EU sedan 2014.

Allmänhet och jägare i hela Sverige, men framför allt i Västmanland, uppmanas nu att rapportera in fynd av döda vildsvin till SVA.

Grishållare uppmanas att se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär vid tecken på sjukdom eller ökad dödlighet.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt


Fakta: Restriktioner i den smittade zonen

Detta gäller inom den smittade zonen. Förbud mot:

Jakt – alla typer av vilt.

Aktiviteter som sportevenemang, offentliga tillställningar och överlag där folk vistas i skogen. Exempelvis svamp- och bärplockning.

Alla typer av åtgärder inom skogsbruk.

Att släppa hundar lösa.

Dessutom ska de fordon och maskiner som använts inom lant- och jordbruk i den smittade zonen rengöras innan de förs ut.

Den som håller tamgrisar inom zonen måste se över biosäkerheten och ska kontakta veterinär om djur blir sjuka eller om de drabbas av ökad dödlighet.

Detaljerade restriktioner finns att läsa på Jordbruksverkets hemsida.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!