Utbrottets pris: 2,1 miljoner döda fjäderfän

Jordbruksverket har börjat avveckla sin insats på den enorma anläggningen med värphöns utanför Mönsterås som drabbades av fågelinfluensan i januari. Säsongen har kostat 2,1 miljoner fjäderfän livet hittills i Sverige – och nya utbrott kan komma.

Fågelinfluensan har slagit hårt mot Sveriges höns i år. Arkivbild.

Fågelinfluensan har slagit hårt mot Sveriges höns i år. Arkivbild.

Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Djur2021-02-14 19:47

– Det har varit ett väldigt tufft fågelinfluensaår, säger Jordbruksverkets chefsveterinär Håkan Henriksson till TT.

Arbetet med att bekämpa fågelinfluensa på gården i Mönsterås kommun, som enligt Henriksson stått för cirka 15 procent av Sveriges äggproduktion, går nu in i en ny fas.

Jordbruksverket ska avveckla sin ledningscentral på plats och påbörjar saneringen tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt.

Men faran för nya utbrott i Sverige är långt ifrån över, enligt Håkan Henriksson.

– Alla är på tårna och vi har misstankar hela tiden. Men vi har ju inte haft något nytt utbrott i Sverige sedan det i Mönsterås. Vi får hoppas att det var det sista, men det är fara för nya utbrott till dess att vintern lägger sig, säger han.

"Är gigantisk"

Förutom anläggningen i Mönsterås har två gårdar i Skåne drabbats.

I fjäderfäbesättningen i Sjöbo pågår sanering och där hävdes skyddszonen den 9 februari. Övervakningszonen ska hävas den 19 februari.

I kalkonbesättningen i Skurup pågår också saneringsarbetet. Skyddszonen där hävdes den 7 februari och övervakningszonen ska hävas den 16 februari.

TT: Hur många fjäderfän har man tvingats avliva totalt i Sverige?

– Man kan nästan sätta likhetstecken med antalet i Mönsterås. Där var det två miljoner och sedan knappt 100 000 i Skåne. Det är bara värphöns i Mönsterås. I Skåne har det varit slaktkycklingar också, säger Håkan Henriksson.

– Anläggningen i Mönsterås är gigantisk. Jag får internationella rapporter också och jag har inte sett någon så stor anläggning som den i Mönsterås som har drabbats, fortsätter han.

Högre pris

Sveriges hade före utbrottet 8,9 miljoner värphöns enligt Jordbruksverkets statistik. Och när en så stor andel nu har avlivats finns risk för äggbrist.

– Ja, det är stora frågetecken eftersom påsken närmar sig och det finns risk för prishöjningar också, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska ägg.

Jordbruksminister Jennie Nilsson (S) har lovat att tillgången till påsk är räddad.

Fakta: Fågelinfluensavirus

Vilda fåglar (främst andfåglar) anses utgöra den naturliga reservoaren för influensavirus av typen H5N1 och H5N8.

Hos vilda fåglar i hela världen cirkulerar en stor mängd olika influensa A-virus utan att orsaka påtaglig sjukdom hos fåglarna. Utbrott orsakade av influensavirus från vilda fåglar förekommer framför allt hos fjäderfä. Andra djurarter kan också smittas av vissa typer av influensa A-virus från fåglar ─ antingen direkt, via fjäderfä ─ eller via andra djurarter.

Det är mycket ovanligt att människor smittas. I en del fall kan viruset också genom mutation anpassas till fortsatt spridning hos dessa arter. Så har till exempel gris, häst och människa utvecklat egna linjer av influensavirus.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!