Utredning väcker reaktioner i hästbranschen

En utredning om övergödning har retat upp ett stort antal hästägare, trots att det är långt ifrån att något från utredningen bestämts. En namninsamling har dragits i gång för att stoppa förslaget i sin linda, rapporterar GP.

Hästar har pekats ut som en bov i dramat om de lokala orsakerna till övergödning. Men förslag som framkommer i utredningen har inte varit populära inom hästnäringen. Arkivbild.

Hästar har pekats ut som en bov i dramat om de lokala orsakerna till övergödning. Men förslag som framkommer i utredningen har inte varit populära inom hästnäringen. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Djur2020-08-02 18:25

Risken är annars att hästnäringen påverkas påtagligt, enligt initiativtagaren.

2018 beslutade regeringen om att det ska utredas hur övergödning kan förhindras på lokal nivå. I februari i år var utredningen klar.

Utredningen pekar ut hästnäring som en bov i dramat och föreslår en del åtgärder, som att det som mest bör finnas tre hästar per hektar och att en hästhage inte bör användas i mer än tio år. Förslag som gjort att uppropet "Stoppa utredningen av ev. lagförslag om hästhagar" startat på Facebook med nästan 17 000 påskrifter.

Initiativtagaren säger till GP att om förslagen skulle bli verklighet skulle hennes egen hästverksamhet påverkas enormt och leda till skenande stallhyror bland annat. Även opinionsbildare har reagerat.. Den liberale ledarskribenten Malin Lernfelt skriver i UNT att förslagen skulle slå hårt mot ridskolorna och i längden en stor andel unga flickor och pojkar.

Utredningen pekar bland annat på att den stora hästhållningen i Sverige producerar runt tre miljoner ton urin och avföring varje år. Det bidrar till det stallgödsel som bidrar till övergödningen av landets hav och sjöar, eftersom det är så näringsrikt.

– Skulle det som står i bilagan träda i kraft så skulle det vara ett stort bekymmer som vi är oroade för, säger Erica Lindberg, chef för LRF Häst till GP om utredningen.

Håkan Wåhlstedt, ansvarig för utredningen, säger i sin tur till tidningen att utredningen knappast lämnar några författningsförslag utan att innehållet kommer att behöva beredas ytterligare innan man ens är nära någon form av beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om