Vaccin mot borrelia testas i Sverige

Det är redan möjligt att vaccinera sig mot fästingsmittan TBE. Men nu kan även ett vaccin mot borrelia vara på gång.

Förhoppningen är att vaccinet ska fungera i hela världen. Arkivbild.

Förhoppningen är att vaccinet ska fungera i hela världen. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Djur2021-06-03 07:37

Under ett års tid ska läkemedelsbolaget Pfizer testa sitt vaccin i sex europeiska länder – däribland Sverige, rapporterar P4 Blekinge.

Blekinge, och närmare bestämt Jämjö och Rödeby, har blivit utvalda som testplatser och arbetet kommer att ledas av Johan Sanmartin Berglund, professor vid Blekinge tekniska högskola, som har varit med och tagit fram vaccinet.

– De är områden som vi sett har en hög risk för att insjukna i den här borreliainfektionssjukdomen. Vi har sett det tidigare men de senaste åren sticker de ut, säger han till radion.

Det finns många olika varianter av borrelia, men tanken är att vaccinet ska fungera i hela världen.

– Det är ett vaccin där man tänker sig att man får antikroppar som till och med går över i fästingen och dödar borreliabakterien i tidigt stadium, säger han vidare.

Fakta: Fästingar

Fästingarna tillhör klassen spindeldjur. De omfattar 900 beskrivna arter inom tre familjer. De finns över hela världen, rikligast i tropikerna. I Sverige har hittills 20 arter påträffats.

De flesta fästingar genomgår tre stadier: larv, nymf och vuxen. Larver och nymfer behöver suga blod för att kunna utvecklas till nästa stadium. De vuxna honorna måste ha en blodmåltid för att kunna lägga ägg. Däremot behöver inte de vuxna hannarna blod.

Vid fästingbett kan sjukdomar överföras, exempelvis TBE, borrelia och fästingfeber. TBE är en virussjukdom som kan orsaka en inflammation i hjärnan och på hjärnhinnorna.

Borrelia orsakas av en bakterie. Det finns än så länge inget vaccin mot sjukdomen, men det går att behandla med antibiotika.

Källa: 1177.se och NE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!