Om sommaren blir gulsvart eller inte beror på flera faktorer. Tidigare har Anticimex, som bekämpar skadedjur, kunnat förutspå detta med god prognos. Men ett brutet mönster i fjol gör denna sommar mer oviss.
Förra året var företaget redo att genomföra minst 60 000 getingsaneringar. Prognosen görs utifrån tidigare års statistik och har länge följt samma mönster: efter ett år med många getingar följer ett år med färre.
Men efter knappt 25 000 genomförda saneringar i fjol stod det klart att mönstret brutits, berättar Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex.
– Vi hade befarat en jättegetingsommar och så blev det mindre än vad det brukar vara på ett icke-getingår.
Så regelbundet som mönstret varit är nästan ingenting annat i naturen, framhåller han.
– Det har varit ren tur att vi haft de här tvåårscyklerna. Vi har kunnat förutspå hur sommaren ska bli.
Våren avgör
Den viktigaste faktorn är vårvädret. En sen köldknäpp med flera dagar av frost tar kål på både getingdrottningar och deras mat, det vill säga andra insekter. De getingar som bygger upp ett års population är de som övervintrat. Några ersättare finns inte, säger Persson Vinnersten.
Fram tills nyligen, då det blev varmare, har det varit en lång och kall vår. Men mycket kan fortfarande hända och därför går det ännu inte att säga hur sommaren blir.
Däremot pekar det mesta på att det blir fler getingar jämfört med i fjol.
– Två år i rad med få getingar är sällsynt. Nu har vi haft det och därför borde det bli fler i sommar. Men hur många det blir går inte att säga.
Vänta inte
Redan nu har drottningarna börjat bygga bon. Runt omkring hus och stugor har små kulor börjat ploppa upp, för närvarande inte större än pingisbollar. Sitter dessa dåligt till är det en god idé att angripa dem nu, enligt Persson Vinnersten.
– Petar man bort ett nu så är det bara en geting i det – drottningen. Väntar man i stället två månader kanske det är 5 000 getingar där och då är det jobbigare.
Vidare tipsar han om att ta bort boet en kall dag eller på kvällen, då getingarna blir passiva av kyla.
– Om du inte vill ta det med en handskbeklädd hand och stoppa det i en påse så kan du suga upp det med en dammsugare, säger Persson Vinnersten.