Veterinärbrist kan kosta djur livet

Veterinärbristen kan leda till att djur måste avlivas, eftersom hjälpen är för långt bort.
–Vi vet inte hur många djurägare som kan drabbas, säger Helena Elofsson, djurskyddschef på Jordbruksverket.

Det råder veterinärbrist i Sverige. Arkivbild.

Det råder veterinärbrist i Sverige. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Djur2023-04-22 19:59

Det ska alltid finnas en veterinär i beredskap i verkets alla distrikt, men i norra Bohuslän kan man snart inte garantera det. Avtalet med den privata klinik som ansvarat för beredskapen kommer inte att förlängas – och ingen annan vill ta över, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Det aktuella distriktet omfattar Dingle, Lysekil, Munkedal, Sotenäs, Strömstad och Tanum.

Problemet är att det råder veterinärbrist i hela landet. De som har beredskap har ofta jobbat heltid när beredskapstjänsten tar vid.

"Akut läge"

TV4 Nyheterna rapporterar om oroade djurägare, och enligt Helena Elofsson kan situationen betyda att vissa djur inte får hjälp i tid.

– Det är väldigt viktigt att vi kan ha veterinärer i hela landet dygnet runt. Det är ett akut läge, säger hon till TT.

I värsta fall kan djur som blir allvarligt sjuka under kvällar, nätter och helger behöva avlivas.

– Djurskyddslagstiftningen säger att om ett djur lider allvarligt så ska det ges vård eller, om det inte går att lindra allvarligt lidande, så måste man avliva det, säger Helena Elofsson.

För avlivning ansvarar i regel en veterinär, men nu kan djurägare i norra Bohuslän tvingas själva avliva sina djur. Många lantbrukare kan enligt Elofsson rent praktiskt avliva sina djur, men det finns inget krav på att man ska kunna göra det.

– Förhoppningsvis ska man få veterinärvård så pass snart att det går att lösa, men det kan hända att djur behöver avlivas dessförinnan. Det är därför det är så allvarligt, säger hon.

Kan förvärras

Enligt Helena Elofsson kan veterinärbristen leda till att fler distrikt förlorar sina veterinärer i beredskap. Jordbruksverket har därför lämnat in en skrivelse till regeringen.

– Det måste bli mer attraktivt för veterinärer att jobba beredskap, så det kommer att behövas mer resurser.

På rådgivningsföretaget Djurens vårdguide märker man också av veterinärbristen, att det är svårt för djurägare att hitta tider på kliniker. Enligt Max Adler, vd för företaget, är bristen mycket påtaglig på kvällar och helger.

– Som det är nu är djurskyddet hotat, säger han.

Enligt Adler är skillnaderna stora mellan landets olika delar. I storstäderna är det lättare att få hjälp, medan det är svårt på många andra håll:

– Om man ska följa djurskyddslagstiftningen, som säger att djurägare har en skyldighet att tillse att djuret får adekvat vård inom rimlig tid, så kan man i princip inte bosätta sig i vissa delar av Sverige.

Fakta: Djursjukskötarens råd

Ring i tid och rådfråga och utsätt inte djuret för onödiga risker med tanke på veterinärbristen. Genom rätt preparat kan man vänta längre eller till och med slippa söka vård.

Saker att ha hemma:

* maglugnande tabletter, tarmåterställande preparat (ge det på en gång om djuret får diarré)

* klorhexidinlösning (sårtvätt)

* en krage

* bandagemedel

Källa: 2288 Djurens vårdguide

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!