– Grodorna, fiskarna och insekterna är helt beroende av vattnet för att överleva, understryker Mats Johansson, expert på vattenförvaltning vid WWF, till TT.
Enligt honom kan torkan och ökade vattentemperaturer ha särskilt påverkan på dessa arter genom att kraftigt förändra deras livsmiljö.
– Det kan jämföras med oss själva, om vi går in i en bastu i flera veckor så fungerar och mår vi inte alls lika bra som om vi är i normal temperatur, förklarar han.
Bastu
Dessutom kan det bli svårt för djur som fiskar och grodor att leva i varmare vatten.
– De har väldigt ofta svårt att reglera temperaturen själva så de får faktiskt samma temperatur som i vattnet, och det kan vara skadligt om det är för varmt, säger Mats Johansson.
– Dessutom kan de djur och de växter de äter dö eller påverkas av vattentemperaturen, tillägger han.
Särskilda utsatta områden i Sverige
I Sverige är dessutom vissa områden särskilt utsatta för torkan.
– Det är särskilt svårt i kustnära områden där vi har ganska små avrinningsområden, det vill säga när det inte finns så mycket vatten som kommer uppifrån land. Det är till exempel ofta små bäckar och åar som ligger nära havet, säger Johansson.
På individnivå kan dock vissa lösningar bidra till att hjälpa grodor, fiskar och insekter under sommaren, bland annat genom vår användning av vatten.
– Det är oerhört viktigt att vi sparar vatten och det kan vi göra var och en. Vi kan återanvända vatten och vi kan minimera vår vattenanvändning, ha en brun ovattnad gräsmatta och inte fylla pooler och annat med vatten, understryker Mats Johansson.
– En annan sak för djur och natur är att vi faktiskt kan tillhandahålla vatten till fåglar och insekter, till exempel skapa mindre dammar, skålar i trädgården, förklarar han.