Ytterligare en schimpans är allvarligt skadad

Furuviksparkens personal har fortfarande inte lyckats locka in schimpanserna i hägnet – varav en har konstaterats allvarligt skadad. Schimpanserna Linda och treårige Torsten är bekräftade som två av de tre döda och ytterligare en befaras vara död.

Huvudentrén till Furuviksparken, efter onsdagens incident då fem schimpanser rymde, varav tre sköts till döds och en skadesköts.

Huvudentrén till Furuviksparken, efter onsdagens incident då fem schimpanser rymde, varav tre sköts till döds och en skadesköts.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Djur2022-12-16 07:35

På onsdagen rymde fem schimpanser från sina hägn i aphuset på Furuviksparken strax utanför Gävle. Spår i snön visar enligt parkens vd Sandra Wilke att en eller flera schimpanser tog sig vidare ut i parken genom en dörr.

I samband med rymningen sköts fyra schimpanser med skarp ammunition. Tre har bekräftats döda, varav två – Linda och Torsten – sköts ute i parken.

– Linda är en av våra äldre schimpanser som har varit en del i forskningen här. Torsten är, jättesorgligt nog – allt är fruktansvärt – vår treåring som föddes hos oss, säger Furuviksparkens vd Sandra Wilke.

Två schimpanser, Santino och Manda, ligger kvar i huset. En av dem är bekräftat död och den andra skadesköts under rymningen och befaras vara död då den inte rört sig på lång tid.

Inte inlåsta

Veterinärerna har inte kunnat komma tillräckligt nära för att identifiera vem som är vem eller bedöma den enes skadeläge.

De tre kvarvarande schimpanserna Maria Magdalena, Tjobbe och Selma rörde sig på fredagen inne i aphuset, men var sent på fredagskvällen fortfarande inte inlåsta i sina hägn.

"Djurvårdare och veterinärer har under dagen arbetat från det område som vi kunnat säkra inne i schimpanshuset, där vi har kunnat nå schimpanserna på ett säkert sätt. Vi har kunnat ge schimpanserna mat, vatten, lugnande läkemedel och ställt in värmefläktar", skriver Furuviksparken i ett pressmeddelande.

Djurparken bekräftar att Selma är allvarligt skadad.

"I nuläget kan vi inte bedöma omfattningen av skadorna, men det vi kan se nu är att hon är skadad på ena ögat och verkar inte kunna röra sin ena arm. Vi försöker ge henne smärtstillande via maten, skriver Furuvik.

"Liv i fara"

TT: Var det nödvändigt att skjuta dem med skarp ammunition?

– När aporna tog sig ut från schimpanshuset var människors liv i fara, både människor i parken och allmänheten utanför parken. Våra apor kan ta sig ut. Då är det skarpt läge och då finns inga andra möjligheter än att skjuta för att avliva.

– Det är absolut sista utvägen. Det här är en fruktansvärd händelse och ett otroligt svårt beslut att fatta, men det är människors liv det hänger på.

Initialt kom uppgifter om bedövningspilar, men enligt Sandra Wilke var det aldrig aktuellt att försöka söva aporna.

– Det har aldrig varit ett alternativ när en schimpans tar sig ut mot allmänheten. Det här är livsfarliga djur som kan döda människor.

Aphuset ligger bara ett hundratal meter från en villalänga. Enligt Sandra Wilke hade aporna kunnat ta sig ut från parkområdet.

"Något har hänt"

Aphuset är en stor byggnad som innehåller gallerförsedda hägn där schimpanserna vistas och lokaler där djurskötarna rör sig. Rymningen skedde genom att schimpanserna på något sätt tagit sig ut ur hägnen till personalens lokaler och vidare ut i parken.

TT: Hur kunde det här ske?

– Det vet vi inte i dagsläget. Det får en utredning utvisa, säger Sandra Wilke och konstaterar att aporna utan problem kan öppna dörrar och fönster.

– De ska vara inne i hägnet, och där ska vi ha rutiner för att de ska hållas. Någonstans har något hänt som aldrig skulle få hända.

På baksidan av aphuset syntes på fredagen ett öppet fönster. Nedanför fönstret stod en bil med en gevärspipa riktad mot fönstret. Enligt Sandra Wilke är det oklart om någon av aporna tagit sig ut den vägen.

TT: Är säkerheten i parken tillräcklig?

– Jag bedömer att den är tillräcklig i nuläget.

Blir stressade

TT: Hur påverkas aporna av en situation som denna, där de sett sina familjemedlemmar dödas?

– Det är ingen bra situation. De blir stressade, och de påverkas så klart, säger Sandra Wilke.

TT: Finns det fortfarande en risk för att de kvarvarande aporna tar sig ut ur huset?

– Vi har ett skalskydd med bilar och individer som ska kunna säkerställa att de inte ska kunna ta sig från huset längre ut i parken, men de kan ta sig ut ur huset, ja.

Sandra Wilke, vd Furuviksparken utanför djurparkens huvudentré på fredagen.
Sandra Wilke, vd Furuviksparken utanför djurparkens huvudentré på fredagen.
Fakta: Detta har hänt

På onsdagen rymde totalt fem schimpanser från sina hägn ut i Furuviksparken i Gävleområdet. Tre av dem sköts till döds i samband med rymningen, och ytterligare en skadesköts. Den femte tog sig självmant tillbaka in i schimpanshuset.

Nu befinner sig parkens kvarvarande fyra schimpanser lösa inne i schimpanshuset – men inte inne i sina hägn. Två av dem är skadade, en är kanske död. Arbete pågår med att försöka få in alla i hägnen igen.

Det finns ännu ingen information om hur schimpanserna kunde ta sig ut ur de gallerförsedda hägnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om