Med ett rungande ja fick ABB:s styrelse igenom sitt utdelningsförslag på torsdagens elektroniska stämma. Enligt ett pressmeddelande röstade 99,8 procent för utdelningen, som i svenska kronor totalt uppgår till nästan 18 miljarder.
Två miljarder till Investor
Wallenbergsfärens maktbolag Investor, vars ordförande Jacob Wallenberg är vice ordförande i ABB:s styrelse, sitter på 12 procent av ABB-aktierna. Investor är därmed största ABB-ägaren och tar hem drygt två miljarder av ABB-utdelningen.
– När en styrelse lämnar ett förslag till ett beslut till en stämma har styrelsen gjort en sammanvägd bedömning utifrån det bolagets specifika situation. Vi stöder styrelsens förslag och har därför också då röstat ja, säger Viveka Hirdman-Ryrberg, informationsdirektör på Investor, till TT.
Beslutet fattas samtidigt som en het politisk debatt brutit ut om det lämpliga i att betala ut bonusar och utdelningar eller höja arvoden samtidigt som näringslivet skriker efter skattepengar för att klara sig.
Hirdman-Ryrberg tycker att hon som representant för Investor inte kan svara på om ABB avser att ta del av det statliga permitteringsstödet, där staten täcker nästan halva lönekostnaden med skattepengar.
– Det måste ABB själva svara på. Det är ju en fråga för bolaget och som inte jag som representant för Investor kan svara på. Det är en operativ fråga för ABB.
TT: Det gäller ju även sjuklönen som staten betalar, det har väl ABB redan dragit nytta av?
– Det är en fråga du måste ställa till ABB, i vilken mån de har använt sig av de åtgärder som har lagts fram.
Näst största ABB-ägare är aktivistfonden Cevian Capital, med Christer Gardell, med 5,9 procent av aktierna. Cevian får cirka en miljard av ABB-utdelningen.
"Förslag till utdelning är ett beslut som styrelsen i respektive bolag fattar. Det är de som sitter närmast verksamheten och är bäst skickade att göra bedömningen", skriver Christer Gardell i ett mejl till TT.
Sticker i ögonen
Finansminister Magdalena Andersson vill inte uttala sig om enskilda bolags utdelningsbeslut. Men hon har invändningar mot stora aktieutdelningar och bonusutbetalningar på ett generellt plan i det läge som nu råder.
– Om företag tar del av statliga stöd, till exempel korttidspermittering, så är det klart att det sticker i ögonen på alla skattebetalare som är med och betalar den korttidspermitteringen om man samtidigt betalar ut stora bonusar och utdelningar, säger hon.
TT: Kan ni göra något åt det genom att se till att de företagen inte får del av det statliga stödet?
– Det återstår naturligtvis att se hur den här lagstiftningen kommer att tillämpas av Tillväxtverket. Om de menar att företag är i djup ekonomisk kris samtidigt som man har en utbetalning, om det är en sån tolkning man gör av lagen, så tvekar jag inte att skruva i den, säger Magdalena Andersson.
Ska sälja Power Grids
Viveka Hirdman-Ryrberg ser trots finansministerns hot om skärpta villkor för statligt stöd inte ABB.s utdelningsbeslut som problematiskt. Frågan om utdelning måste enligt Investors informationsdirektör avgöras från fall till fall och hon påminner om att andra bolag har gjort en annan bedömning, vilket resulterat i vinstvarningar och uppskjutna eller förändrade utdelningsbeslut.
– Det finns andra bolag som har en tydlig påverkan. De har också agerat på ett annat sätt. Man måste titta på varje enskilt bolag, säger hon.
TT: Vad är det ABB ser som vi andra inte ser i glaskulan?
– Det är väldigt svårt att säga. Men man ska komma ihåg att ABB ska sälja kraftverksamheten, Power Grids. Den affären avslutas senare under året.
TT: Du menar att den affären drar in pengar?
– Ja, så är det.
I samband med bokslutet för 2019, som presenterades i februari, lyfte ABB fram hur bolaget skulle göra återköp av aktier med nettobehållningen från Power Grids-affären, som ska slutföras av japanska Hitachi under andra kvartalet.
Återköp fungerar som en alternativ form av utdelning till aktieägarna.