Afterski hålls utomhus och inga maskotkramar

Skistar tvingades stänga sina skidanläggningar i Hemsedal och Trysil men någon stängning i Sverige är inte aktuell. Hos Branäsgruppen, som driver flera skidanläggningar, har afterskin flyttats utomhus, barnens maskotar kramas inte längre och bufféerna är borttagna.

Skisenter i Hemsedal har stängts sedan den norska regeringen har infört ett förbud mot att resa till "hytter" på fjäll. Arkivbild.

Skisenter i Hemsedal har stängts sedan den norska regeringen har infört ett förbud mot att resa till "hytter" på fjäll. Arkivbild.

Foto: Johansen, Erik

Ekonomi, näringsliv & finans2020-03-20 20:20

Österrikiska Ischgl, som var känd för Alpernas bästa afterski, förknippas numera med coronavirus eftersom viruset följt med flera hundra skidåkare hem till Skandinavien. I fokus för smittspridningen fanns bland andra en smittad bartender på ett populärt afterski-ställe, där bartendrarna använde visselpipor för att hålla stämningen på topp.

Men Anders Källström, vd på Branäsgruppen, tycker det är fel att dra några paralleller mellan Ischgl och de svenska skidorterna.

Afterski utomhus

– Det är inte skidortens fel att människor blev smittade där. Att skicka runt visselpipor på en afterski är aldrig någon bra idé, eftersom man då byter saliv med många okända, säger han.

Anders Källström säger att Branäsgruppen rättar sig helt efter Folkhälsomyndighetens råd.

– Vi tar folks oro på allvar och har tagit bort lekrum för barn, maskoten som brukar krama barn gör inte längre det och vi har tagit bort bufféer och lösgodis. Vi har också flyttat ut vår afterski utomhus, säger han.

Han är orolig över att den svenska regeringen, precis som den norska, ska förbjuda folk att besöka sina stugor i fjällvärlden.

– Ja, man får väl vara fatalist i det här läget. Om de fattar det beslutet så gör de det. Det kan jag inte göra något åt. Men det skulle få ekonomiska konsekvenser för oss. Vi har redan börjat permittera anställda och förbereda oss för att kunna varsla personal om vi måste stänga i påsk, säger Anders Källström.

Ekonomiskt avbräck

Om de skulle behöva stänga kommer företaget att förlora en betydande del av säsongens omsättning.

– Vi har öppet 17 veckor och hade planerat att stänga den 13 april. Det är tre veckor kvar och en stängning nu skulle leda till ett tapp på 15 procent.

Linda Morell, pr-ansvarig på Skistar, säger att företaget i nuläget inte planerar någon påskstängning i Åre trots att vården kräver det. Företaget avvaktar vad Folkhälsomyndigheten kommer fram till i sin dialog med länsstyrelserna och regionerna.

"Vi hoppas på tydliga besked som kan ge hela turistnäringen vägledning och stöd i hur vi ska agera i denna svåra situation", skriver hon i ett mejl till TT.

Skistar har tidigare fått stänga sina skidanläggningar i Hemsedal och Trysil i Norge, sedan norska regeringen förbjudit folk att resa till sina hytter i fjällen och andra ställen för att stoppa smittspridningen.

Hemsedal Skisenter har stängts sedan norska regeringen har förbjudit resor till "hytter" på fjäll och på andra platser. Arkivbild
Hemsedal Skisenter har stängts sedan norska regeringen har förbjudit resor till "hytter" på fjäll och på andra platser. Arkivbild
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!