Ägare vill skjuta på direktörsbonusar

Om börsen studsar upp efter krisen kan direktörernas aktierelaterade bonusprogram bli ett riktigt lyckokast. Därför vill flera ägare stoppa programmen eller skjuta dem på framtiden på kommande bolagsstämmor.

SKF:s vd Alrik Danielson får vänta på nytt bonusprogram. Arkivbild.

SKF:s vd Alrik Danielson får vänta på nytt bonusprogram. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-03-30 06:05

– Det finns investerare som har uppmanat att man ska avvakta med aktierelaterade program i det rådande läget, säger Oscar Bergman, vd på Nordic Investor Services som sysslar med rådgivning i ägarfrågor för institutionella ägare i Norden.

Kan studsa upp

De aktierelaterade bonusprogrammen till de operativa direktörerna i koncernledningarna presenterades i kallelserna till stämmorna i vår, förslag framlagda i en helt annan tid. Men nu finns det ägare som inte vill att det sjösätts incitamentsprogram knutna till aktiekursen som är svåra att förutse effekterna av i dagsläget. De kraftigt nedtryckta börskurserna kan om de vänder upp igen om och när krisen är över, resultera i rejäla klipp för koncernledningar som tecknar sig för optioner i kraftigt nedtryckta aktier till möjligt reapris, beslutade på bolagsstämmor i vår.

Många bolag har i coronakrisens spår skjutit på stämmorna, kapat i aktieutdelningarna och frusit styrelsearvodena, bland annat efter yttre tryck på ägarna att hålla igen när hela samhällsekonomin klappar igen. Men kring förnyade incitamentsprogram har det varit tyst, med några få undantag. Kullagerjätten SKF meddelar för TT att det årliga incitamentsprogrammet är pausat.

Lite insyn

Andra former av kortare bonusprogram till vd och koncernledning, baserat på årliga resultat och intäkter, har förmodligen helt kommit på skam när intäkter och resultat nu rasar. Men där lär styrelserna löpande skruva på förutsättningarna så att direktörerna har något mål att jaga mot, enligt Oscar Bergman

– Och där har investerare väldigt lite insyn, säger han.

I krisens spår med snabbt förändrade förutsättningar tenderar nu också mer makt flytta till styrelserna, som sitter på mer uppdaterad information rimligtvis. Av flera skäl vill ägarna just nu gärna skjuta på bolagsstämmorna, vilket också sker till viss del.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!