Aktieutdelning – var god dröj

Scandic Hotels och industrikoncernen Trelleborg har redan gjort det. SEB överväger samma sak. Det handlar om nästan 225 miljarder kronor i aktieutdelning som kan påverkas när coronaviruset får allt mer extrema konsekvenser för företagen.

Världens börser inklusive Stockholm har rasat. Nu bedömer många att bolagen ska tvingas sänka eller slopa sina utdelningar. Arkivbild.

Världens börser inklusive Stockholm har rasat. Nu bedömer många att bolagen ska tvingas sänka eller slopa sina utdelningar. Arkivbild.

Foto: Richard Drew/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-03-19 20:45

Beskeden om ändrad aktieutdelning duggar i takt med att krisen förvärras för varje dag som går. Tyngst aktör är storbanken SEB som på torsdagen sade sig "bedöma situationen för att därefter utvärdera förslaget till utdelning för 2019".

Volvo beslutade på torsdagskvällen att dra tillbaka ett förslag om extra aktieutdelning. Men den ordinarie utdelningen bör ske som planerat enligt lastbilsjättens styrelse.

Sedan tidigare har bland annat hårt krisdrabbade hotellbranschen i form av Scandic Hotels och hotellfastighetsbolaget Pandox meddelat att planerade utdelningar läggs på is.

– Läget ändras nu inte bara från dag till dag utan timme för timme. För en vecka sedan ansåg man generellt att det inte skulle vara någon större fara, men alla risker ökar markant ju längre det här fortgår och ju mer man stänger ned, säger Swedbanks aktiestrateg Mattias Isakson till TT.

Extrem utveckling

– Du får vara extremt självsäker om du inte drar ned utdelningen i det här läget. Utvecklingen de senaste tio dagarna har varit extrem, säger Peter Malmqvist, oberoende aktieanalytiker.

Säsongen för bolagsstämmor har redan inletts men når sin absoluta topp i inledningen av april när en rad företag håller bolagsstämma, bland dem storbankerna. Både Peter Malmqvist och Mattias Isakson räknar att allt fler bolag kommer att meddela förändringar gällande utdelning.

– Sedan ska man absolut inte säga att det inte kommer bli någon utdelning alls, men det kommer vara såväl stora som små bolag som kanske halverar utdelningen eller delar ut i ett senare läge om man har halvårsvisa eller kvartalsutdelningar, säger Mattias Isakson.

Tydligt problem

Aktieexperterna är eniga om att det också nu finns ett tydligt problem med att hålla fast vid utdelningar. När global ekonomi lamslagits, det sker massvarsel och oron för företags framtid är stor, kan det också anses märkligt att dela ut mångmiljonbelopp.

– Det kan säkerligen ses på det sättet. Vi är i en situation vi aldrig upplevt och alla – från politiker till centralbankschefer – vädjar till samhället, inklusive den enskilde personen, att vi måste ta ett gemensamt ansvar. Om bolag då väljer att skifta ut en massa pengar när vi inte vet hur morgondagen blir kan det ifrågasättas om det är ansvarsfullt. Det blir en politisk fråga samtidigt som man ska komma ihåg att det här är aktiebolag som gjort sina vinster, säger Mattias Isakson.

Kan ge krisstämpel

Besked om slopad utdelning får i normala fall ett bolags aktiekurs att sjunka och kan sätta lite av en "krisstämpel" på företag. Peter Malmqvist poängterar dock att nu är läget helt annorlunda.

– I en normal marknad, eller om bolaget isolerat skulle göra det, så är signalvärdet tydligt. I den här marknaden, när ingen vet någonting över huvud taget, skulle jag betrakta det som oansvarigt att ligga kvar med tidigare förväntningar.

Ett alternativ för bolagen är samtidigt att skära ned på utdelningen men i stället lansera ett återköpsprogram av aktier. Detta brukar traditionellt sett ge en stigande aktiekurs, men för en småsparare får det vissa konsekvenser:

– Bolagen får en annan flexibilitet genom ett sådant program. För en aktieägare betyder det visserligen höjd kurs men de facto inga direkta pengar, säger Mattias Isakson.

Fakta: Företag som sänker utdelningen

En rad företag har redan meddelat att de ändrar på tidigare meddelat utdelning, bland andra:

Scandic Hotels dragit tillbaka tidigare förslag om 3:70 kronor per aktie. Bolaget har vinstvarnat och dessutom valt att varsla 2 000 anställda.

Hotellfastighetsbolaget Pandox har ställt in utdelning på totalt 662 miljoner kronor på grund sänkt rörelseresultat.

Friluftsföretaget Fenix Outdoor slopar tidigare föreslagna utdelning på 12 kronor samtidigt som man tvingats att stänga en rad butiker.

Stålgrossisten BE Group var en av de första att fatta beslutet. I bolagets fall rör det sig om 1:75 kronor per aktie, totalt omkring 23 miljoner kronor.

Verkstadskoncernen Trelleborgs styrelse halverar sitt förslag till 2:40 kronor per aktie. I ett tidigare förslag ville styrelsen dela ut 4:75 kronor per aktie.

Gymkedjan Actic har strukit sin utdelning på 0:50 kronor per aktie, totalt 8 miljoner kronor.

Lastbilstillverkaren Volvos styrelse drar tillbaka förslaget på en extrautdelning på 7:50 kronor per aktie. Den ordinarie utdelningen på 5:50 kronor kvarstår enligt styrelsens förslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!