Det var i riksdagens utrikesutskott på torsdagen som inrikesminister Mikael Damberg och handelsminister Anna Hallberg (båda S) presenterade regeringens tre åtgärder. Det första är att genomföra en studie för att få mer kunskap om hur problemet ser ut.
– Det kommer att vara oerhört värdefullt för oss, säger Anna Hallberg.
Hon beskriver arbetet med att ta fram förslagen som en balansgång.
– Det handlar om att hitta en bra balans mellan att skydda svenska intressen och samtidigt vara en attraktiv nation att investera i. Jag upplever att det finns en bred politisk samsyn kring detta, säger hon.
Det andra förslaget är att utse en kontaktpunkt som granskar utländska direktinvesteringar i känslig verksamhet i Sverige.
– Det kommer att göras väldigt snabbt. Vi hoppas kunna lägga fram en lagrådsremiss redan i juni, säger Mikael Damberg.
Ändrar lagen
Slutligen vill regeringen ändra i säkerhetsskyddslagen för att kunna låta myndigheter besluta om förbud mot utländska uppköp av säkerhetsklassad verksamhet.
– Det är en väldigt kraftfull lagstiftning. Vi räknar med att kunna lägga fram en lagrådsremiss efter sommaren, eftersom det är otroligt komplicerat och kräver en hel del arbete, säger Damberg.
TT: Vilka myndigheter ska få det uppdraget?
– Det får vi återkomma till, säger Damberg.
TT: Är det här att betrakta som tillfälliga eller permanenta åtgärder?
– Vi ser alla tre åtgärder som permanenta, men om utredaren presenterar något vi inte vet är vi öppna för att ändra oss.
Mer sårbara
Utredningen som inrikesministern refererar till handlar om just utländska köp av känslig verksamhet i Sverige, och ska presenteras hösten 2021. Vad regeringen nu gör är att ta de delar av utredningen man anser vara mest brådskande och snabbar på dessa i väntan på att utredningen ska bli klar.
– Vi måste inse att vi är mer sårbara nu när näringslivet drabbats hårt av krisen. Därför lägger vi fram skarpa förslag för att skydda det mest skyddsvärda, säger Mikael Damberg.
Hans Wallmark (M), vice ordförande i utrikesutskottet, tycker att dagens besked är ett steg i rätt riktning.
– Det är positivt att utskottet redan fått regeringen att vidta åtgärder. Regeringen går framåt och riksdagen puttar på, säger Wallmark.
Han poängterar att problemet inte bara handlar om exempelvis leverantörer till Försvarsmakten eller sjukvården, utan också om andra bolag.
– Man kan ha en bred tolkning av svenska säkerhetsintressen, det handlar också om områden där vi har spjutspetskompetens och särskilt viktig kunskap, säger han och tar upp ett exempel:
– Många fick upp ögonen för problemet när svenska företag som utvecklade särskild halvledarteknik köptes upp av kinesiska bolag.