De första veckorna i mars var försäljningen på bostadsmarknaden fortsatt stark, men under de senaste veckorna har försäljningsvolymerna gått ned tydligt.
– Fram till mitten av mars hade vi väldigt höga försäljningsvolymer. Nu börjar det svänga om. På många sätt är det förväntat då köparna blir mer oroliga och restriktiva med att ge sig in i budgivningar, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, till TT.
Den sista veckan i mars minskade antalet sålda bostadsrätter i hela riket med 22 procent och i Stockholm med 15 procent. Första veckan i april minskade det med 13 procent i hela landet respektive 20 procent i Stockholm, visar nya siffror från Hemnet.
Ökat utbud
Nu tilltar oron på marknaden – både för ekonomin i stort och för att flera tror att priserna kommer att sjunka framöver, vilket i sin tur leder till att köpare avvaktar. Samtidigt står säljarna emot prisnedgångar, vilket resulterar i att bostäderna inte säljs.
– Vi har inte sett några nämnvärda prisnedgångar, utan säljarna vill ha samma pris som det gick att sälja för tidigare i år, säger Holmberg.
När coronavisruset började slå mot det svenska samhället blev många säljare stressade och ville få klart affären så snart som möjligt. Den stressen ser Hemnet fortfarande till viss del, men det är uppenbart att många säljare har möjlighet att avvakta – framför allt i de situationer när man inte redan har köpt en ny bostad.
– Vi ser en marknad där köpare och säljare står ganska långt ifrån varandra. Vi har förvisso ett väldigt högt utbud som bara ökar, men ganska många som vill sälja provar marknaden och tar beslut efter det, säger Holmberg.
Trenden fortsätter
Den närmaste tiden förväntas trenden fortsätta och att antalet bostäder som är till salu ökar.
– Det finns en viss risk för prisnedgångar. Om många hamnar utanför arbetsmarknaden kan vi förvänta oss att priserna går nedåt. Men om ekonomin börjar rulla igen tror jag att turbulensen på bostadsmarknaden går över i takt med att oron minskar.
– Det handlar helt och hållet om hur ekonomin i stort och samhället i övrigt påverkas av den här krisen, säger Erik Holmberg.