"Är vi framme snart?"

Att åka bil med barn kan vara skrikigt, stressigt och påfrestande. Allt blir dock enklare om man förbereder sig före färden. Här är tricken för att göra den längre bilresan med barnen bra – även i sommar och coronatider.

Bilresan blir enklare om man förbereder sig före avfärd.

Bilresan blir enklare om man förbereder sig före avfärd.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-06-22 08:06

I baksätet sitter två små varelser. De är inte på sitt allra bästa humör. Redan efter en halvtimma i bilen knorrar den ena om att äta lunch, medan den andra är grinig och verkar åksjuk.

– Är vi inte framme snart? gnäller barnen i kör.

Nej, det är vi inte.

Resan har knappt börjat och det är 43 mil kvar. Det är en oändlig tid för småfolket. Däremot har vi föräldrar varit med om situationen tidigare och är den här gången förberedda.

Peppande

Innan vi åkte peppade vi varandra inför resan. Vi pratade om roliga stopp att göra längs vägen, som att stanna till vid någon lekplats eller kanske ta en kort skogspromenad. Och självfallet får barnen välja mat. Det brukar bli något hamburgerställe, där det ofta finns en lekavdelning.

Kort sagt funkar det inte att stressa och jaga snittider med barn i bilen. Man måste vara beredd på att resan kan ta lång tid, kanske fordras en övernattning.

– Det är bra att dela upp resan i etapper. Ta pauser och röra på sig. Om barnen är små är det nödvändigt att göra uppehåll, annars kan deras ryggar skadas, säger Susanne Wallhagen, trafiksäkerhetsansvarig på NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.

Barn som regelbundet åker många mil brukar dock bli vana vid att sitta i bilen.

Som vuxna får vi göra avkall. Vi kan inte lyssna på vår musik och en längre stunds tystnad och avkoppling är inte realistisk – om inte barnen somnar, vill säga. De sover ofta djupt i den vibrerande bilen. En väl fungerande klimatanläggning förbättrar både vilan och avkomlingarnas humör överlag.

Något annat som kan höja stämningen är mellanmål. Ta med allt ifrån frukt och vatten till kex och mackor. Förvara detta lättåtkomligt, inte längst ned i en väska i bagageutrymmet. En skräppåse och massor med torkpapper är ett måste.

Underhållning

Den verkliga räddaren är dock underhållning. Ta med ljudböcker, favoritleksaker, pysselböcker och andra förströelser samt ladda ned mycket offlinematerial till surfplattor eller mobiltelefoner.

Men i längden blir även sådant enahanda.

– Jag har tråååkigt! utbrister åttaåringen från baksätet och får omedelbart medhåll av lillebror.

Då är det tur att vi har lekar och aktiviteter i beredskap. Med några enkla sådana kommer man långt och har dessutom roligt tillsammans. Därefter är det bara att börja om, med dryck och någonting att knapra på och så småningom kanske en paus.

Bilresan blir enklare om man förbereder sig före avfärd.
Bilresan blir enklare om man förbereder sig före avfärd.
Före resan

+ Förbered barnen inför färden. Realistiska förväntningar och tydliga målbilder är viktiga för både vuxna och barn.

+ Kolla upp några lämpliga stopp i förväg. Lägg in bra rastplatser och lekplatser i gps:en. Om det regnar kan ett hamburgerställe eller något annat snabbmatsställe fungera.

+ Låt barnen leka av sig innan avfärd, åtminstone springa några varv runt bilen. Då minskar även risken för åksjuka.

+ Packa ned plastpåsar, torkpapper och våtservetter. Ta med mellanmål och dryck samt underhållning. Låt barnen själva packa en liten väska med saker att ha under resan.

Källor: Reseguiden, Mama, NTF, Allt om bilar, Come fly with me och Utebarn.se.


I bilen

+ Djurleken. Någon börjar med att säga namnet på ett djur, som giraff. Nästa deltagare fortsätter på den sista bokstaven i det ordet – flamingo, som kan bli orm och så vidare.

+ Bokstavsleken. Här ska man säga ett djur, ett land eller en växt på A, därefter på B etcetera.

+ 20 frågor. Någon tänker på en person, som alla i bilen vet vem det är. Då får de andra ställa ja- och nej-frågor – som ”är det en kille?” och ”har han ljust hår?” tills de har kommit på vem det är.

+ ”Jag ser något som börjar på…” Alla tittar ut genom fönstren och ska upptäcka saker på en utvald bokstav.

+ Gissa djuret. Någon tänker på ett djur och får svara på frågor. Det får till och med vara ”hur låter djuret” om barnen är små.

+ Om du har dålig fantasi köp ”Är vi framme snart”, ett spel för just bilresor. I det tar alla några kort var och ska leta grejer, som en ko, ett flygplan eller en bil med hund i.

Källor: Reseguiden, Mama, NTF, Allt om bilar, Come fly with me och Utebarn.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!