För att kunna vaccinera ett större antal personer på kortare tid har man i Storbritannien bestämt att vänta med den andra dosen av Astra Zenecas covidvaccin i 90 dagar. Det är det maximala dosintervallet, enligt det nödgodkännande som landets läkemedelsmyndighet beslutade om strax före nyårsafton.
Beslutet att vaccinera enligt det längsta intervallet har fått viss kritik, då det finns misstankar om att skyddseffekten försämras.
Inte slutgiltigt granskad
Men nu presenterar forskare vid Oxford University, som utvecklat vaccinet, preliminära resultat som visar att skyddseffekten är cirka 76 procent 22–90 dagar efter den första dosen. Studien – som är en preprint i The Lancet och därmed inte har granskats slutgiltigt – omfattar cirka 17 000 personer i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika.
Enligt Oxfordforskarna tyder resultaten dessutom på att skyddseffekten efter den andra dosen ökar när intervallet är 90 dagar, och att risken att sprida smitta minskar kraftigt.
Kritik för urval
Men andra forskare är skeptiska. Azra Ghani, professor vid Imperial College London – där ytterligare ett vaccin mot covid-19 utvecklas – säger till tidningen Financial Times att studien inte är korrekt utformad för att besvara frågan om olika dosintervall, eller effekten efter en respektive två doser. Dessutom var försökspersonerna inte helt och hållet slumpmässigt utvalda, utan utgjordes främst av yngre vårdanställda.
– Därför är det ganska troligt att det är andra faktorer som påverkar den här synbara trenden med doseringsscheman, säger professor Azra Ghani.
Astra Zenecas vaccin godkändes i EU den 29 januari. På grund av bristande dokumentation om effekten hos personer äldre än 65 år rekommenderar Folkhälsomyndigheten att vaccinet endast ska ges till personer som är 18–64 år.