Huruvida avtalet innebär att Sveriges behov är tillgodosett kan socialminister Lena Hallengren (S) inte svarar på, men hon ser avtalet som ett viktigt tillskott till den svenska beredskapen inför den anstormning av svårt sjuka coronapatienter som väntas inom den närmaste framtiden.
– Det här är väldigt glädjande, eftersom vi är mitt i och i början av en mycket kraftig ökning, inte bara i Stockholm utan också i andra delar av landet. Det handlar givetvis om andra delar också, som skyddsutrustning, men detta är en del, säger hon till TT.
Samtal med företag
Bakgrunden, berättar näringsminister Ibrahim Baylan (S), är de samtal som regeringen fört med företrädare för diverse företag, inte minst medicintekniska företag.
– Vi bjöd in medtech-industrin och andra delar av näringslivet och har fört samtal om hur vi på bästa sätt ska försäkra oss om att få tillgång till olika saker. På så sätt har det bland annat levererats andningsmasker och 1,5 ton desinfektionsmedel, säger han.
TT: Men hur vet vi att sjukvården verkligen får dessa respiratorer i tid?
– Utomlands har det funnits exempel på avtal som har tecknats och som sedan inte har kunnat hållas. Så ett avtal är bara ett avtal. Det är sant, men Socialstyrelsen och Getinge har tecknat ett avtal där båda parter gjort allt de kan för att det ska hålla. Andra företag har hört av sig, men som vi har bedömt inte skulle ha klarat logistiken.
Stor eloge
Avtalet slöts den 26 mars och en större del av respiratorerna kommer att levereras under april och maj.
TT: Men det måste ju finnas personal också, som kan sköta respiratorerna och de patienter som behöver dem, eller?
– Självfallet är vårdpersonal helt avgörande, men de måste också ha respiratorer. Det sker en omställning nu och all personal ska ha en stor eloge som ser till att det finns vårdplatser där dessa respiratorer kan komma till användning, säger Lena Hallengren.
TT: Kommer dessa respiratorer att räcka?
– Det vet jag inte. Det är en fråga du bör ställa till Socialstyrelsen.