Bankerna är hemlighetsfulla. Och Riksbanken vill inte berätta om det kommit in några anbud från någon bank när de första hundra miljarderna i centralbankens samlade utlåningspaket på 500 miljarder kronor ska bjudas ut i dag – pengar som syftar till att hjälpa företag i nöd.
– Vi avvaktar lite med det, det blir inget besked nu, sade SEB:s presschef Frank Hojem i går.
Han pekar på att villkoren för att låna just nu är billigare på den reguljära finansmarknaden.
Inte heller Swedbank, Nordea eller Handelsbanken ger något besked huruvida de har lämnat in något anbud.
Är välkapitaliserade
– Vi har inga problem med utlåningen utifrån den efterfrågan som finns nu. Därmed inte sagt att det utifrån det ska dras några slutsatser kring vad som görs med de 100 miljarderna i morgon, säger Mats Olsson, tillförordnad presschef på Handelsbanken.
Långt ifrån någon finanskris ännu alltså. Och det är Andreas Håkanssons, bankanalytiker på Danske Banks, absoluta uppfattning också.
– Bankerna har gott om kapital. Jag är inte oroad för deras funding (finansiering) men däremot riskerar kreditförlusterna bli betydligt högre, säger Andreas Håkansson som ändå ser Riksbankens paket som en slags försäkring mot ännu sämre tider.
För utomlands har det börjat skaka lite, det är svårare att få dollarlån, rapporterar utländsk media, något både Håkansson och Frank Hojem bekräftar.
– Ja, vi ser de effekterna, men det har ingen direkt effekt på banken, säger SEB:s presschef och pekar på att banken inte behöver gå ut på den marknaden "på en bra stund".
Företag tveksamma
Och i slutändan är frågan om bankerna, oavsett Riksbankens jättestöd, vill låna ut till företag som nu hamnat på ruinens brant. Signaler från företag och branschorganisationer TT har talat med är att banken är svårflörtad i det här läget.
Så här lät det förra fredagen när Riksbanken aviserade 500-miljarderspaketet, som bankerna i och för sig välkomnar.
– Men det är klart att vi har vår kreditbedömning att göra, sade SEB:s presschef Frank Hojem då.
Nordeachefen resonerade likadant om kreditprövningar:
– Ja, det måste vi göra, det är även för företagets skull, sade vd Frank Vang-Jensen.
Även företagen själva tvekar:
– Vi ser i våra undersökningar att det är tydligt att företag drar sig för att öka sin skuld. De akuta problemen skjuts då bara upp. Detta visar att företagen är i behov av direkta stödåtgärder, säger Johan Britz, näringspolitisk direktör på Svenskt Näringsliv.