Bästa kylväskan för stranden

Små, mjuka kylväskor av tyg är perfekta att packa en mindre matsäck i när man ska till stranden. Men hur effektiva är de egentligen när det gäller att stänga ute solvärmen? Vi har hittat en som är riktigt bra.

Av sex olika kylväskor nådde ingen upp till toppbetyg men vi hittade en värdig vinnare.

Av sex olika kylväskor nådde ingen upp till toppbetyg men vi hittade en värdig vinnare.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-07-21 08:35

Störst och dyrast är helt enkelt bäst. I vårt test av sex kylväskor under tio liter är Clas Ohlsons variant med nio liters volym en klar vinnare. Det är den enda som kammar hem 4 av 5 i betyg (ingen nådde upp till 5 av 5 möjliga). Väskan har kraftigare handtag och tjockare isolering än konkurrenterna och känns robust. Dessutom klarar den att hålla flera grader lägre innetemperatur. Och när man behöver svalka sig spelar bara två graders skillnad på drickans temperatur ganska stor roll. 

Vinnaren stadig

Självklart är det också viktigt att en kylväska är smidig att använda, lätt att packa och att bära. Även här gör den stadiga vinnaren bäst ifrån sig. Koopmans Coolerbag som säljs av Coop är också praktisk med en bärrem i stället för handtag. Tyvärr är den riktigt dålig på att hålla kylan, temperaturen i den är sex grader varmare än i Clas Ohlsons väska. 

När man ska ordna en mysig picknick spelar det också roll hur väskan ser ut. Det är tråkigt att ingen av dem är riktigt snygg, men Koopmans och Clas Ohlson har åtminstone lite somrigt mönster. Och väskan från ÖoB har blommor – så pass verkliga att den faktiskt lockar till sig bin! Julas svarta väska som gör reklam för företaget är inte så rolig att ställa fram. 

Sämre kvalitet

De tre väskorna som kommer sist påminner om varandra, med tunnare isolering och aluminiumklädd insida som känns ömtålig. Dragkedjorna går inte heller hela vägen runt till baksidorna, locken kan därför inte öppnas ordentligt. Två av dem saknar dessutom dubbla löpare på blixtlåset, vilket innebär att de bara kan öppnas och stängas från ett håll. De är därför mindre smidiga att använda. Då är Rustas variant med samma pris och storlek som Julas ett bättre val. 

För att väskorna ska hålla kylan på bästa sätt behövs ett par kylklampar. De placeras med fördel underst och överst. Vid behov kan man komplettera med lite tidningspapper. Det allra bästa är att packa fullt med kalla varor. Tygväskorna är också lätta att ta med sig till mataffären så att kylvaror inte värms upp för mycket på vägen hem.  

I stället för kylklampar kan du använda flaskor med fryst vatten eller saft – som passar fint att dricka på picknicken.
I stället för kylklampar kan du använda flaskor med fryst vatten eller saft – som passar fint att dricka på picknicken.
Så håller du väskan kall

+För bästa kyleffekt – använd flera kylklampar, helst överst och underst i väskan. Tidningspapper som läggs överst kan hjälpa till att stänga ute värmen när locket öppnas. Det kan också användas som isolering i hålrum.

+Packa endast ned det som ska hållas kallt, så att du inte behöver öppna väskan i onödan. Lägg det som är mest värmekänsligt längst ned.

+Frysta vattenflaskor kan fungera som kylklampar – och törstsläckare när de har tinat.

+Ställ väskan i skuggan eller lägg en handduk över.


Så gjorde vi

Varje väska packades med två kylskåpskalla flaskor, en liten matlåda med mackor, ett äpple och en chokladkaka. En fryst kylklamp stoppades ned. Efter fem minuter mätte vi temperaturen första gången och startade testet. Därefter mätte vi temperaturen med ett par timmars mellanrum. Delbetyg delades ut i skalan 1–5, där 2 innebär godkänt. Vi undersökte tre områden: Kvalitet (på materialet såsom tyg och dragkedja), användning (hur väskan är att öppna, packa och bära) samt kapacitet att hålla kylan. Därefter räknades ett snittbetyg ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!