Batterifabrik får fart på Skellefteå

Northvolts batterifabrik i Skellefteå växer så det knakar – redan innan produktionen kommit igång. Nu rustar kommunen för att ta emot nya invånare.

Northvolts batterifabrik i Skellefteå växer så det knakar och nu tvingas kommunen lägga in en högre växel för att hålla jämna steg. Pressbild.

Northvolts batterifabrik i Skellefteå växer så det knakar och nu tvingas kommunen lägga in en högre växel för att hålla jämna steg. Pressbild.

Foto: Nortvolt

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-15 20:19

Volkswagens beställning på tio års leveranser av battericeller gör att Northvolts fabrik i Skellefteå på sikt sannolikt kommer att behöva byggas ut ytterligare. För kommunen är det här naturligtvis glädjande nyheter, men nu väntar ett hårt arbete med att rekrytera arbetskraft och få infrastrukturen på den växande orten att fungera.

– I en första bedömning räknar vi med att Northvolts etablering kan innebära upp till 10 000 nya jobb fram till år 2030, så det är ett jättestort arbete vi har framför oss, säger Anja Palm, näringslivschef i Skellefteå kommun.

Fabriken som byggs på Bergsbyns industriområde kommer vara Europas största batterifabrik. Området är lika stort som 40 fotbollsplaner och just nu byggs etapp ett av fem produktionslinor, som ska tas i produktion i slutet av året.

Framtidstro

Det är ännu för tidigt att säga om det kommer att krävas ytterligare utbyggnad för att klara ordern från Volkswagen eller om man kommer att kunna jobba med högre effektivitet på de redan planerade produktionslinorna, men klart är att hela samhället kommer att växa.

– Det skapar en otrolig stolthet och en framtidstro som vi redan nu ser i våra befolkningssiffror. Trots att Northvolt inte ens har startat sin produktion är det fler som flyttar till Skellefteå än som flyttar ut härifrån och så såg det inte ut för några år sedan, säger Anja Palm.

Trång sektor

För att klara produktionen kommer det att krävas inflyttning från andra delar i Sverige och även från utlandet. Det rekryteringsarbetet har nu påbörjats tillsammans med arbetsgivarna.

– Det händer mycket i hela norra Sverige med investeringar i både Luleå, Boden och Umeå och vi ska väl helst undvika att ta arbetskraft från varandra i närregionen, säger Anja Palm.

När kommunen ska växa behövs förstås fler bostäder för alla inflyttare och Skellefteå upplever just nu den största byggboomen på över 20 år. Det byggs även flera nya skolor och förskolor.

– Just bostäderna har varit den trånga sektorn, men det finns intresse för att bygga och det finns en planberedskap. Nu har vi en väldigt aggressiv utbyggnadstakt. Målet är 5 000 nya bostäder innan år 2025, det är väldigt mycket för en kommun av Skellefteås storlek, säger Anja Palm.

Utbildning skräddarsys

Kommunen jobbar också med att snabbutbilda arbetskraft genom skräddarsydda utbildningar.

– Vuxenutbildningen har dragit igång ett antal utbildningar som direkt kan kopplas till Northvolts etablering, bland annat en automationsoperatörsutbildning. Även inom yrkeshögskolan har möjligheterna öppnats för att söka kortare utbildningar.

På Luleå tekniska universitet har ett snabbspår skapats för akademiker med utländsk bakgrund.

– Tillsammans med arbetsförmedlingen, Region Västerbotten, Skellefteå kommun och Northvolt vänder vi oss till personer som står lite längre från arbetsmarknaden och erbjuder dem dem en kompletterande utbildning och förhoppningsvis ett jobblöfte, säger Anja Palm.

Även för de lokala näringsidkarna i Skellefteå skapar Northvolts etablering framtidstro, enligt Anja Palm.

– Det är viktigt, speciellt efter corona. Vi kommer att behöva alla de här branscherna som är hårt drabbade just nu som besöksnäringen, restauranger och olika tjänsteföretag.

Anja Palm är näringslivschef i Skellefteå kommun.
Anja Palm är näringslivschef i Skellefteå kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!