Bredbandspengar går till slåtterängar

Jordbruksverket stoppar stödet till bredbandsutbyggnad på landsbygden under resten av året. Pengarna ska i stället satsas på betesmarker och slåtterängar.
–Det kom som en blixt från en klar himmel, säger Tommy Nilsson på Byanätsforum.

Installation av fiber för bredband på en fastighet i Norrbotten. Arkivbild.

Installation av fiber för bredband på en fastighet i Norrbotten. Arkivbild.

Foto: Helena Landstedt/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-17 09:10

Han bedömer att "ett antal tusen" hushåll på landsbygden kommer att drabbas av beslutet, genom att bredbandsprojekt nu skjuts på framtiden.

På Byanätsforum, som verkar för att främja bredbandsutbyggnaden på landsbygden, är man "väldigt förvånade" över beslutet, enligt Tommy Nilsson.

– Sedan är vi frågande till om man verkligen får göra så här. Staten har ju fört in pengar successivt till det här stödet, som var öronmärkta för bredbandsutbyggnad, säger Tommy Nilsson.

Stort underskott

Det handlar om stöd inom det så kallade landsbygdsprogrammet, som delvis finansieras med EU-medel och som ska bidra till utvecklingen av Sveriges landsbygd.

När det gäller ett av stöden, miljöersättningar till främst betesmarker och slåtterängar, har intresset varit mycket större än beräknat, vilket har lett till ett underskott i programmet på 900 miljoner kronor. Därför har Jordbruksverket, som fördelar pengarna, beslutat att dra in 500 miljoner kronor från andra stöd. Till de projekt- och företagsstöd som drabbas hör bredbandsstödet och investeringsstöd till förnybar energi och nya jobb på landsbygden.

Av de 500 miljoner som nu stoppas skulle drygt 200 miljoner kronor ha gått till bredbandsstöd. Utöver den halva miljarden räknar Jordbruksverket med att få tillbaka cirka 400 miljoner kronor från projekt som tidigare beviljats stöd men som inte kommer att genomföras fullt ut. Även en del av återflödet kommer från bredbandsprojekt.

Jobbar hemma

Många anser att coronakrisen har tydliggjort vikten av att hushåll och företag har tillgång till bredband, eftersom många nu jobbar hemifrån och kommunicerar med kollegor genom bland annat videomöten.

TT: Mot den bakgrunden, hur lyckat är det här?

– Jag kan väl egentligen bara säga att det är olyckligt, och jag förstår att man kan uppfatta att det är en ganska olycklig signal utifrån det läget vi har, säger Andreas Mattisson, biträdande avdelningschef på Jordbruksverket.

Han säger att Jordbruksverket har mandat att omfördela pengarna, men att det också krävs ett regeringsbeslut för att bekräfta förändringen. Mattisson påpekar också att de pengar som nu dras in skulle ha gått till fleråriga projekt, inte till bredbandsutbyggnad som skulle ha skett omedelbart.

– Men det är en viktig fråga givetvis, bredbandsutbyggnad på landsbygden.

Nästa år får landsbygdsprogrammet påfyllning, men hur mycket pengar som kommer att avsättas till projekt- och företagsstöd är ännu oklart.

Jordbruksverkets beslut innebär att inga nya projekt- och företagsstöd kommer att beviljas under 2020. Men om man redan har beviljats stöd har man rätt att ansöka om utbetalning.

Fakta: Utbyggnadstakten bromsar in

Statistik som Post- och telestyrelsen (PTS) presenterade i mars visar att takten i den svenska bredbandsbyggnaden bromsar in.

Det är nu cirka 84 procent av alla hushåll och företag som har tillgång till snabbt bredband, långt under regeringens mål för 2020 om 95 procents bredbandstäckning.

Utanför tätorter och småorter så är det knappt hälften av hushållen som har tillgång till snabbt bredband.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!