Butikshandlarnas förväntningar på framtiden har sjunkit till historiskt låga nivåer, visar Handelsbarometern från Svensk Handel. I april sjönk framtidsindikatorn till 64,2 enheter, att jämföra med 86,9 i mars och 90,2 i februari. Ett indexvärde över 100 innebär positiva förväntningar på försäljning, lönsamhet och antal anställda.
Värst är det inom sällanköpshandeln, det vill säga försäljning av kläder, skor, böcker, elektronik och annat. Där har indexet för handlarnas framtidstro minskat från 80,7 i mars till 54,4 i april.
Gränshandel drabbas
Men även i dagligvaruhandeln är förväntningarna på framtiden låga, trots att många livsmedelsbutiker ökat sin försäljning den senaste månaden.
– Med tanke på att vi äter hemma i större utsträckning och att det bunkrats en del så skulle man kanske tro att framtidstron skulle vara mycket högre, men även där tappar man, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, till TT.
Det beror bland annat på att gränshandeln stannat av och att många servicebutiker, som 7-eleven, och delikatessbutiker har det tufft, enligt Karin Johansson.
Håller i kulorna
Många handlare förväntar sig också att hushållen ska hålla hårdare i plånboken framöver. Det syns också i att framtidstron bland e-handlare minskat med 3,6 enheter i april, till 101,3.
– Det är inte alls den enorma tillströmning som man kunnat vänta sig. Det är för att vi konsumerar mindre än vi gjort förut och det slår igenom på e-handeln. Det enda som växer är e-handeln med mat, säger Karin Johansson.