Butikskedjor i rekonstruktion – aktien dyker

Klädkedjorna Polarn O. Pyret och Brothers samt Department & Stores blöder i spåren av coronapandemin. Bolagen ska nu genomgå företagsrekonstruktion. Den redan pressade aktien fortsätter att rasa.

Skylt utanför en av Polarn O. Pyrets butiker. Arkivbild.

Skylt utanför en av Polarn O. Pyrets butiker. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-03-23 08:25

Coronautbrottet slår mot konsumtionen och det har försatt bolagen Polarn O. Pyret, Brothers och Department & Stores, med verksamhet i NK-varuhusen, i akut ekonomisk kris.

– Detaljhandeln har ett antal svåra år bakom sig med ett stort förändringstryck, när e-handeln har sett en explosiv tillväxt. Vi har haft sjunkande marginaler och vinst. När coronaviruset lamslog handeln blev läget akut, säger Kristian Lustin, ny vd för moderbolaget RNB Retail and Brands, till TT.

Vid lunchtid har RNB-aktien dykt nära 40 procent på Stockholmsbörsen vilket innebär att den tappat 76 procent hittills i år.

Krisande bransch

I takt med att fler och fler håller sig hemma för att minska risken för smittspridning ekar många butiker och restauranger tomma. Förändringen är dramatisk, enligt flera vittnesmål från branschen. I förra veckan meddelade klädkedjan Lindex att man ser över kostnader och förhandlar om korttidspermitteringar.

– Vi är beroende av intäkter varje dag och den senaste tiden har besökarna slutat komma till butikerna. Våra butiker och verksamheten i NK är väsentligt påverkad på kort tid, även om e-handeln har ökat, säger Kristian Lustin.

Enligt en enkät som branschorganisationen Svensk handel gjort bland sina medlemsföretag riskerar 70 000 arbetstillfällen inom handeln att försvinna till följd av krisen som utlösts av coronautbrottet.

– Handeln är under enorm press och det har gått väldigt fort. Vi har en solid och bra plan men när situationen är så extrem som den är behövs extraordinära åtgärder, säger Kristian Lustin.

Håller öppet

Företagsrekonstruktionen innebär att RNB kan fortsätta hålla sina butiker och e-handeln öppet. Det är i nuläget heller inte aktuellt att säga upp personal, enligt vd som bedömer att rekonstruktionsförfarandet kommer att ta åtminstone sex månader. En av de första åtgärderna handlar om att kontakta hyresvärdar och försöka förhandla om hyror, enligt honom.

Bolagen i RNB-koncernen tampas sedan tidigare med finansiella problem. I december genomfördes en nyemission på cirka 85 miljoner kronor och ett vd-byte skedde nyligen.

Redan före coronautbrottet märktes en minskning i försäljningen. I december noterades en ovanligt svag försäljning trots julhandeln. Den milda vintern nämns som en viktig orsak i sammanhanget då efterfrågan på vinterkläder varit ovanligt låg.

Under perioden december till februari, andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår, minskade jämförbar försäljning i koncernen med cirka 12 procent jämfört med motsvarande period året före. Resultatet före skatt landade på minus 64 miljoner kronor, jämfört med minus knappt 37 miljoner kronor motsvarande kvartal föregående år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!