Campingägare på Österlen: "Alla är välkomna"

Österlens campingägare väntar på stockholmare och andra långväga gäster med öppna famnen. Lite mer skeptiska är långliggarna Ingmar och Gulle Mårtensson på Borrbystrand camping.
–Jag tycker att stockholmarna ska bli där de är, säger Ingmar Mårtensson.

Ola Ambuhm på stranden vid Tobisviks camping på Österlen. "Jag hoppas inte att några få kan förstöra en hel bygds rykte", säger han om den rädsla för stockholmare som vissa österlenbor uttryckt.

Ola Ambuhm på stranden vid Tobisviks camping på Österlen. "Jag hoppas inte att några få kan förstöra en hel bygds rykte", säger han om den rädsla för stockholmare som vissa österlenbor uttryckt.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-06-04 19:15

Han fyller på vatten i husbilen, som liksom många tidigare somrar står långtidsparkerad på samma campingplats, bara några kilometer från Skillinge där paret bor.

– Vi vill inte ha ner det här skitet här, säger han.

Med det syftar han på coronasmittan, som han har all anledning att vara rädd för. Efter att ha gått igenom stroke vid fyra tillfällen hör han till riskgrupperna, precis som hustrun Gulle Mårtensson.

– Om alla är noga med att hålla avstånden och följder de regler som är bestämda, då tycker jag att det är okej, säger hon om utsikten att få mer långväga grannar på campingen.

Men samtidigt är hennes erfarenhet att alla inte är så bra på att följa rekommendationerna, så en viss oro känner hon.

– Jag har själv jobbat inom vården så jag vet vilket jobb de har för att folk inte rättar sig efter reglerna.

Stannar i Skåne

Anita Ling från Järrestad utanför Simrishamn har Österlens flagga i topp utanför sin husvagn, där hon bor med sin man under försäsongen.

Tidigare hade de kanske tänkt rulla iväg mot Västergötland för att campa i sommar, men pandemin gör att de stannar i Skåne, trots ändrade reserekommendationer. Och att resa till Stockholm känns uteslutet, säger Anita Ling.

TT: Vad skulle du tycka om det kommer stockholmare hit?

– Jag tycker inte att det är riktigt okej. Jag tror att det har varit släpphänt där, att man inte har brytt sig om reglerna på riktigt.

"Behöver våra stockholmare"

Sofia Ungh Persson, som driver campingen tillsammans med sin man, är däremot både glad och lättad över det nya beskedet.

– Det gäller hela Österlen – vi behöver våra stockholmare och alla andra uppifrån landet, säger hon.

Utöver campingen driver paret även restaurang, hotell och stuguthyrning vid Löderups strandbad en bit bort längs med kusten.

Turismen är helt avgörande för Österlen, understryker hon. Det har varit en besvärlig vår, framför allt för restaurangen. Visst har stödet varit stort från lokalbefolkningen som köpt hämtmat i stor utsträckning, men det väger inte upp för bortfallet.

Nu när svenskar får resa fritt inom landet är det bara de tyska gästerna som ska våga sig hit också för att det ska bli en riktigt bra sommar på Borrbystrand camping – det är de som fyller upp i augusti och september när den svenska semesterperioden är över.

– Det brukar nästan vara en heltysk camping i augusti–september. Jag hoppas att det blir så även i år, säger Sofia Ungh Persson.

Hoppas bli nerringda

Branschkollegan Ola Ambuhm på Tobisviks camping i utkanten av Simrishamn är beredd på kundanstormning nu är förutsättningarna för resande inom Sverige plötsligt ändrats.

– Vi hoppas att vi blir nerringda, säger han.

Tillsammans med sin fru Anna driver han fyra campingar i olika delar av Skåne och de har fått vänja sig vid att campinggästerna inte vågar planera lika långt framåt som normalt.

– Folk bokar inte så mycket i förväg, det är mer drop-in.

Men det kan nog snabbt ändras nu, tror han.

TT: Tror du att alla känner sig välkomna här när det har skrivits så mycket om rädslan för stockholmare?

– Jag hoppas inte att några få kan förstöra en hel bygds rykte, säger Ola Ambuhm.

Här bor många stockholmare både permanent och i sommarhus, konstaterar han, och själv ser han dem som en viktig drivkraft i utvecklingen på Österlen.

– De är mer än välkomna, det är alla oavsett var man än kommer ifrån. Alla är välkomna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!