Coronakris slår mot ungas plånbok – och psyke

Att äldre löper större risk att drabbas hårt av det nya coronaviruset har få missat. Men den ekonomiska krisen som följer i virusets spår slår betydligt hårdare mot unga, som får det svårare med jobb och sparande. Krisen kan rentav påverka deras tänkande för resten av livet.

Många sommarjobb i sektorer som turism, restaurang och hotell försvinner. Arkivbild.

Många sommarjobb i sektorer som turism, restaurang och hotell försvinner. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-20 19:45

Efter Berlinmurens fall blev ungdomar mer öppna och positiva till globalisering enligt generationsforskningen, medan många var unga när mordet på Kennedy inträffade tappade hopp om framtiden, litade mindre på varandra, och blev mer religiösa.

Forskning visar att en stor del av en persons värderingar uppkommer när de är mellan 16 och 24 år.

– Det handlar om saker som musik och klädstil, men också om hur man ser på världen. Det förändras inte så mycket senare i livet, säger Anders Parment, ekonomie doktor och generationsforskare vid Stockholms universitet.

Vill inte låna

Han är övertygad: coronakrisen blir den här generationens motsvarighet till Berlinmurens fall eller Kennedymordet.

– Jag tror att de som nu är mellan 16 och 24 år kommer att bli mer oroliga och inte se globaliseringen som enbart positiv. Men många kommer nog att bli mindre stressade och mer inriktade på hållbarhet och digitalisering, säger han.

Ett tydligt exempel på hur en ekonomisk kris påverkar människor under resten av livet kommer från Parments egen forskning.

– En tjej som vi intervjuade hade föräldrar som köpt hus i Stockholm med stora lån strax innan 90-talskrisen. Hon minns hur telefonlinjen stängdes av när de inte kunde betala – trots att föräldrarna tjänade bra. Hon ville inte låna pengar senare i livet, “man vet ju inte vad som kan hända”.

Börsnedgången märks

Även ekonomiskt drabbas unga hårdast. När krisen slår mot arbetsmarknaden är det de med svagast anknytning till den som påverkas mest.

– Många klassiska sommarjobb och praktikplatser försvinner, vilket gör att många unga missar en inkomst och får en rad mindre på cv:t. Dessutom blir konsekvensen att fler väljer att plugga och då blir det större konkurrens om platserna där, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Stockholmsbörsen är sedan årsskiftet ner cirka 14 procent. Även börsraset slår mot olika generationer på olika sätt.

– Dagens pensionärer eller de som är nära pensionen har i stor utsträckning förmånsbestämda tjänstepensioner, de är utlovade en viss del av sin slutlön. Den största delen av pensionen utgörs dessutom av den allmänna pensionen. Sammantaget påverkas de mindre av börsen, säger Magnusson.

– Hos yngre är en större del av pensionen börsexponerad och en rejäl nedgång märks både i pensionstillgångar och sparkapital.

De drabbas värst

En möjlig ljusglimt för ungdomar finns på bostadsmarknaden, där den som inte köpt sitt boende ju påverkas positivt om priserna går ner.

– Det kan bli något billigare att komma in på bostadsmarknaden. Men de som drabbas värst av sjunkande priser är de som precis köpt sin första bostad, om marknaden vänder neråt kan de i värsta fall tvingas sälja till ett pris som inte täcker de lån man tagit, säger Jens Magnusson.

Hur allvarligt det hela blir beror helt på hur länge krisen varar.

– På kort sikt är det ingen större fara, ett missat sommarjobb förstör inte ett arbetsliv. Men om krisen blir utdragen kan den yngre generationen få stora problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!