En väldigt svår balansakt. Så beskriver Anders Fogh Rasmussen den situation som Sveriges statsminister Stefan Löfven och den danska kollegan Mette Fredriksen just nu befinner sig i.
Å ena sidan behövs tuffa åtgärder, som de danska, för att säkra att sjukhusen klarar av att hantera alla som får svåra symptom av covid-19, enligt Fogh Rasmussen. Samtidigt vill han se en tydlig plan för att gradvis återstarta ekonomin och samhällsfunktioner, under kontrollerade former.
– Jag hoppas att denna återstart kan börja inledas efter påsk.
– Ju längre det dröjer desto svårare skador får du på ekonomin och ju svårare blir det att finansiera våra välfärdssystem och skydda de mest sårbara i våra samhällen. Det handlar inte om att ställa liv mot ekonomin. Det är en fråga om liv som ställs mot liv. Det är detta som är balansakten.
"Det är i själva verket ett experiment"
TT: Hur kan nordiska länder, som Danmark och Sverige, komma fram till så olika strategier när det gäller hur hårda restriktioner som krävs? Vem har rätt? Vem har fel?
– Det får tiden utvisa. Vi vet inte. Det är en ny sjukdom och det är väldigt svårt att avgöra vad som är den rätta strategin. Men jag stödjer den danska strategin.
TT: Har Sverige agerat för mjukt?
– Jag lägger mig inte i beslut som fattats i Sverige. Men, självklart, svenskarna måste acceptera fortsatta gränskontroller mot Danmark så länge den danska regeringen bedömer att situationen inte är under kontroll i Sverige.
Han tillägger att han i nuläget inte kan avgöra om situationen är under kontroll i Sverige.
– Jag följer utvecklingen med stort intresse. För det är i själva verket ett experiment. Och vi kan inte avgöra nu vem som har valt rätt strategi.
TT: Men är det inte hänsynslöst att experimentera när det står så många liv på spel?
– Jo, men du får inte misstolka ordvalet experiment. Det är tydligt och klart att Sverige utmärker sig som ett land som följer en annan strategi än andra länder gör. Jag tror att det är baserat på den bästa tillgängliga expertisen i Sverige.
– Det är ett experiment i den meningen att Sverige är det enda landet som följer denna mer avslappnade strategi. Men det är förstås inte gjort som ett experiment. Det görs därför Sveriges hälsomyndigheter är övertygade om att detta är rätt strategi.
Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, har i den svenska debatten kritiserat debattörer som hävdat att Sverige experimenterar med smittskyddsåtgärder. Enligt Tegnell är det lika mycket Norge och Danmark som experimenterar i så fall, eftersom inget land i nuläget vet vad som är den bästa strategin.
Ny era i världsekonomin
I går tillkännagavs att Anders Fogh Rasmussen blir senior rådgivare på den amerikanska storbanken Citi. Han ska bidra med geopolitisk analys och rådgivning, något han ser som särskilt viktigt både i nuvarande krisläge och i framtiden.
När coronakrisens akuta skede är över väntar en ny era i världsekonomin, tror Fogh Rasmussen.
– Globala värdekedjor kommer att finnas kvar. Men de kommer att kompletteras med lokala underleverantörer som befinner sig närmare kärnverksamheten i varje enskilt bolag.
Han tror även att bolagen kommer att börja investera betydligt mer i beredskap och motståndskraft för att klara av framtida epidemier, naturkatastrofer och klimatförändringar. Säkerhetspolitiska aspekter väntas också få en mer framträdande roll i den nya erans affärer.
– Vi ser hur många europeiska företag, inte minst högteknologiska, har förlorat stora värden i krisen. Det är rea på dem nu. Och de kommer under de närmaste månaderna eller åren bli föremål för fientliga försök till uppköp från utlandet.
"Verkligen en katastrof"
Demokratin och EU utmanas också av viruset, enligt Fogh Rasmussen.
– Vi har fått mer protektionism och en inåtvänd politik baserad på nationens intresse. Men samtidigt inser folk att det inte går att stoppa gränsöverskridande hot genom nationella beslut. De måste hanteras på ett gränsöverskridande sätt. Det är därför vi behöver ett starkare EU. Vi behöver mer EU-samarbete.
Inte minst vill han lyfta bristen på sjukvårdspolitiskt samarbete.
– EU saknar mandat när det rör sig om det. Det är därför det inte finns tillräckliga lager av medicinsk utrustning och länder måste skydda sig själva och hamnar på kollisionskurs i stället för att hjälpa varandra. Det är verkligen en katastrof.
För att inte hamna i en situation där intrång på mänskliga rättigheter, som rörelse- och mötesfrihet, blir det nya normala ser han det som viktigt att alla exceptionella krisåtgärder som nu vidtas är tillfälliga, med tydliga tidsgränser och parlamentarisk kontroll.
– Det kommer att fattas beslut och har fattats beslut som under normala omständigheter inte hade accepterats. Men jag tycker de är acceptabla i detta läge.