Expert: Starkt intresse att komma överens

EU-förhandlingarna om coronapaketet drar ut på tiden och är på väg in på fjärde dygnet. Länderna står långt i från varandra – men att man inte avbryter mötet beror på att man faktiskt vill komma framåt, säger statsvetaren Göran von Sydow.
–Det tolkar jag som att det finns en stor vilja att enas nu, säger han.

Göran von Sydow, chef för Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps) och forskare i statsvetenskap. Arkivbild.

Göran von Sydow, chef för Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps) och forskare i statsvetenskap. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-07-20 12:40

På måndag eftermiddag återupptar EU-länderna mötet om unionens långtidsbudget och om ett pandemipaket som ska hjälpa medlemsländerna på fötter igen.

En långtidsbudget tar alltid lång tid att förhandla fram och återhämtningsfonden har lagt till en nivå av komplexitet i förhandlingarna, enligt Göran von Sydow, statsvetare och chef för Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps).

Länderna står långt ifrån varandra. Och i ena hörnan står den så kallade frugala fyran. Det vill säga Sverige tillsammans med Nederländerna, Österrike och Danmark – plus Finland som femte land – som vill skala ned återhämtningsbudgeten och hellre ser att pengarna lånas ut än ges i bidrag.

– I slutändan när man förhandlar om så här komplexa saker brukar det bli någon paketlösning med ett givande och tagande, säger Göran von Sydow.

Veto – ett förhandlingsspel?

Och det är inte bara budgetens storlek eller lån-frågan som är viktig för de fyra. Det handlar också om vilka villkor som ställs på länder för att få ta del av fonden, som exempelvis gröna satsningar och att länderna måste leva upp till principer och värderingar som är grundbultar i en rättsstat.

– Sverige och de fyra sparsamma kommer rimligen inte få genom allt man vill men vissa saker kommer man kunna driva igenom, säger von Sydow.

Bland de länder som sätter sig emot krav om rättsstatsprinciper finns Ungern som hotat med veto mot alla uppgörelser om sådana krav. Men även om risken för ett veto och stopp i förhandlingarna är närvarande så är även Ungern mycket månt om att komma framåt, enligt von Sydow.

– Ungern, till skillnad från de sparsamma fyra, har mycket att vinna ekonomiskt på den här uppgörelsen. Att man hotar med veto är säkert en del av ett förhandlingsspel också.

Avbryter inte

Och att förhandlingarna drar ut på tiden ser Göran von Sydow som ett tecken på att länderna verkligen vill nå en överenskommelse – trots att de står långt från varandra.

– Det är ganska uppenbart att det finns ett otroligt starkt intresse för många att faktiskt komma överens nu. Annars hade man kunnat avbryta mötet och återsamlas senare.

– En utebliven uppgörelse skulle vara ett misslyckande för EU som problemlösningsorganisation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!