De kommersiella fastighetsbolagens tuffa situation i coronatider har blivit tydlig i form av bland annat fallande börskurser för flera bolag och nya riskpremier på lån. Finansinspektionen lyfte redan i januari – innan coronaviruset utvecklades till en pandemi – riskerna för banker med utlåning till sektorn.
Utvecklingen därefter har spetsat situationen ytterligare, poängterar Erik Thedéen.
– Vi var oroliga då och vi är fortsatt oroliga nu. Den studien visar att man är väldigt känsliga för höga räntor men inte lika känsliga för utflyttning som nu är aktuellt. Nu har vi dock haft en utveckling där deras finansieringskostnader antagligen är på väg upp, vilket innebär att man hamnar i ett utsatt läge, säger han till TT.
– Det finns all anledning att följa det här noggrant.
Höjda kapitalkrav
FI har sedan tidigare höjt kapitalkraven med cirka fem miljarder kronor per storbank men utvecklingen inom sektorn med tanke på konsekvenser av coronakrisen gör att det nu ringer varningsklockor enligt FI.
– Ja, absolut. Det är viktigt att ha finansieringskostnaderna i schack så att de inte rusar upp, och där är Riksbankens åtgärder att köpa företagscertifikat väldigt viktiga liksom regeringens åtgärder att ge garantier till små- och medelstora bolag. De åtgärderna är centrala för att det här inte ska bli en spiral åt fel håll.
Svårt att bedöma
När det gäller bostadsmarknaden generellt sett ser Erik Thedéen av naturliga skäl en utmaning i att göra en bedömning av hur omfattande prisfallet kan bli. En första indikation kommer nästa vecka när Svensk mäklarstatistik släpper nya månadssiffror.
– Det är väldigt svårt att bedöma. När vi hade prisfallet 2017 sade vi med viss självsäkerhet att det kan bli viss korrektion men då hade vi både stark ekonomi och låga räntor. I det här läget har vi fortfarande låga räntor men också ett kraftigt ekonomiskt fall, säger han.