Finnair inför krav på munskydd

Det finländska flygbolaget Finnair inför krav på munskydd som täcker både näsa och mun ombord bolagets flygplan från och med den 18 maj. Kravet kommer att gälla åtminstone till slutet av augusti, skriver Finnair i ett pressmeddelande.

Det införs krav på munskydd på flygbolaget Finnairs flygningar från och med den 18 maj. Arkivbild

Det införs krav på munskydd på flygbolaget Finnairs flygningar från och med den 18 maj. Arkivbild

Foto: Emmi Korhonen

Ekonomi, näringsliv & finans2020-05-12 11:45

Finnair, med finländska staten som majoritetsägare, presenterar flera andra åtgärder som har eller ska införas för att skydda personal och resenärer från att smittas av coronaviruset.

Minst en meter

Flygresenärer kommer bland annat att placeras så långt ifrån varandra som möjligt i flygplanen och det kommer att användas plastbarriärer runt bolagets servicepersonal på flygplatser. Dessutom har rengöringsrutiner setts över, medan personalen under hanteringen av flygningar inte längre får röra passagerarnas dokument och kabinväskor.

Finnairs personal kommer också bära munskydd från den 18 maj och passagerare kommer att uppmanas att hålla sig minst en meter ifrån andra resenärer eller personal.

Bussar som används för att förflytta passagerare får bara vara fyllda till 50 procent av kapaciteten, enligt Finnair. Dessutom kommer man när flygplanen ska fyllas på inför flygningar att ta ombord de passagerare som sitter längst bak först.

Tappat hälften av börsvärdet

Resenärer under sju år kommer inte behöva använda munskydd. Undantag görs även om det finns medicinska skäl som har godkänts av Finnair.

Alla resenärer kommer att förses med desinfektionsservetter ombord, men de uppmanas även att ta med sig hygienartiklar som kan behövas på resan och även se till att de har tillräckligt med skyddsutrustning med sig för att uppfylla de myndighetskrav som gäller på destinationen.

Finnair tillägger att experter har slagit fast att flygplan i sig inte utgör en särskilt riskfylld plats för smitta då luftkonditioneringen och filter håller luften ren.

Flygbolaget har som resten av branschen drabbats hårt av coronakrisen och tappat nästan hälften av sitt börsvärde sedan årsskiftet. Aktien fortsätter ned med 2,2 procent i tisdagens handel på Helsingforsbörsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!