Vasakronan har en femtedel av sitt fastighetsbestånd i de mest utsatta branscherna i coronakrisen. Bolaget för just nu dialog om hyreslättnader med många hyresgäster. Totalt berörs 800 hyresavtal, vilket enligt vd Johanna Skogestig är ungefär tio gånger fler än i normala lägen.
Hon har dessutom börjat se tecken på en andra våg av betalningsproblem, utanför besöksnäringen och detaljhandeln, bland tjänsteföretag med kontor.
Andra vågen
Anneli Jansson, vd på Länsförsäkringars fastighetsbolag Humlegården, har sedan några veckor sett samma tendens till att problemen nu börjar breda ut sig..
– Det är de som jobbar inom tjänstesektorn, såsom kommunikation, PR och rekrytering till exempel – företag som jobbar mot andra verksamheter, säger hon.
– De har inte problem ännu. Men de är oroade inför framtiden. Vissa har börjat tappa sin efterfrågan, även om det har gått bra fram till nu, tillägger hon.
Humlegården, som nästan bara har kontorsfastigheter i beståndet, hade inför krisen en uthyrningsgrad på 91 procent.
– Och ser vi på vårt bestånd, generellt, är det inga stora vakansökningar, säger Jansson.
– Vi ser ingenting nu, men det är klart att alla kommer att påverkas av det här – fastighetsbolagen också. Så är det ju, tillägger hon.
Kritik mot stödet
Det finns i fastighetsbranschen en utbredd kritik mot hur regeringens hyresstöd på fem miljarder till följd av coronakrisen har utformats.
Enligt branschföreningen Fastighetsägarnas chefsjurist Marie Öhrström hade det i veckan tecknats 5 000 avtal om tillfälliga hyresrabatter med de mallar som tagits fram av Fastighetsägarna och Sveriges allmännytta sedan 23 april 2020.
Men stödsystemet – där staten erbjuder sig att stå för hälften av en hyressänkning på upp till 50 procent under en begränsad period – innebär inte bara stor arbetsbelastning och ett finansiellt risktagande för fastighetsägare, tycker kritikerna. Då stödet förutsätter att befintliga hyresavtal inte omförhandlas uppges det även skapa hinder för uppgörelser med krisdrabbade hyresgäster på affärsmässiga grunder.
Taket för hyresstödet på 9 miljoner kronor per hyresgäst skapar också onödiga begränsningar, enligt kritikerna.
"Krisen är inte över"
Det nya så kallade omställningsstödet – där företag som tappat 30 procent eller mer av sin försäljning i mars och april kan få statliga bidrag – är desto populärare. Men det borde förlängas redan nu, tycker Anneli Jansson.
– Krisen är inte över. Det är inte så att nu börjar det gå bra för alla företag igen. Det kommer fortsätta. Därför måste ett stöd också fortsätta, säger Anneli Jansson.
Johanna Skogestig håller med.
– Jag tror det behövs mer sådant. Gärna som ett hyresstöd riktat direkt till de företag som är mest utsatta och i grunden är välskötta och har en livskraftig affär, säger hon.