Fler yrkesförare kör för fort – taxi är värst

Fortkörningarna fortsätter öka bland yrkesförare – och taxichaufförer är värst. De kör för fort i åtta fall av tio. Det visar en ny mätning som försäkringsbolaget Folksam genomfört.

Taxichaufförer är den kategori av yrkesförare som gör flest fortkörningar, enligt en ny mätning av hastighetsöverträdelser bland yrkesförare som Folksam genomfört. Arkivbild.

Taxichaufförer är den kategori av yrkesförare som gör flest fortkörningar, enligt en ny mätning av hastighetsöverträdelser bland yrkesförare som Folksam genomfört. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-06-21 10:40

Mätningen av hastighetsöverträdelser bland yrkesförare visar att i 71 procent av alla mätningar kör föraren för fort. Det är en ökning med tio procentenheter sedan i fjol och med 13 procentenheter sedan 2018.

De grova överträdelserna, där man kör mer än tio procent för fort, har också ökat, enligt Folksams mätning. Taxiförarna står för flest fortkörningar, men även förare i färdtjänst, bud-, transport- och logistikfordon bryter i mycket hög utsträckning mot hastighetsbegränsningarna.

Sätter tempot

– Det känns inte bra, det är en negativ utveckling där en större andel av yrkesförarna kör för fort. Det tråkiga med det här är att yrkestrafiken sätter tempot i trafiken, eftersom den står för en stor del av trafiken, säger Anders Kullgren, forskningschef vid Folksam.

Coronapandemin kan ha lett till att fler yrkesförare bryter mot hastighetsbegränsningarna.

– Det kan vara så att när det är mindre tät trafik så kör man fortare – för att man kan, helt enkelt, säger Anders Kullgren.

Tidigare har det främst varit på 30- och 40-vägar som yrkesförare kört för fort. Men i år har fortkörningarna även ökat på 60-vägar och det är nu den hastighetsbegränsning som flest bryter mot. 88 procent av fordonen körde för fort där, enligt Folksams mätning.

Ökad dödsrisk

Även små hastighetsöverträdelser kan få allvarliga konsekvenser för oskyddade trafikanter vid en olycka.

– Om man kör 45 kilometer i timmen i stället för 40 kilometer i timmen ökar dödsrisken för en cyklist eller fotgängare enormt mycket, säger Anders Kullgren.

Han anser att överträdelserna är en ledningsfråga. De yrkesförare som arbetar i företag som är ISO 39001-certifierade följer hastigheterna i mycket större utsträckning.

Fakta: Fortkörningar bland yrkesförare

I 71 procent av alla mätningar bröt yrkesförare mot hastighetsbegränsningen, visar en mätning som Folksam har gjort.

Det är en ökning med tio procentenheter sedan 2019 och 13 procentenheter sedan 2018.

De grova överträdelserna, det vill säga fortkörningar som är mer än tio km/h över hastighetsbegränsningen, har ökat och står nu för en fjärdedel av fortkörningarna.

Tidigare mätningar visar att yrkesförarna körde för fort främst på 30- och 40-vägar. Men i år har antalet fortkörningar på 60-vägar ökat och är nu den hastighetsbegränsning som flest bryter mot. 88 procent av de mätta fordonen körde för fort där.

Taxi är den bransch som har flest fortkörningar. Taxiförarna kör för fort i åtta fall av tio. Även färdtjänst, bud-, transport och logistik fordon körde för fort i mycket hög utsträckning. Det skedde i 78 procent av mätningarna.

Källa: Folksam

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!