Lundin Petroleum är en av de mest köpta aktierna hittills i mars, enligt Nordnets statistik, trots att den har fallit kraftigt på grund av oljeprisraset.
– Man vill nå åt utdelningen som en krockkudde. Men man måste vara beredd på att vi kan se justerade eller inställda utdelningar, bedömer Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Finansinspektionen slog i veckan fast att Swedbank får betala rekordhöga böter på fyra miljarder kronor. Banken har haft allvarliga brister i arbetet med att motverka penningtvätt i Baltikum, slog tillsyndsmyndigheten fast.
Trots detta fortsätter aktien att vara en av de mest köpta, enligt Nordnets statistik.
– Swedbank var den mest nettoköpta aktien hos oss under förra året bland alla typer av sparare. När en aktie faller mycket tänker man att man får aktien till rabatt, men det förutsätter givetvis att aktien stiger igen, säger Frida Bratt.
"Typiskt bottenfiske"
Många köper Swedbank och SEB för den höga utdelningens skull, bedömer Frida Bratt, även fast båda bankerna ska se över sina utdelningsförslag.
– Det förs en diskussion om hur bra det vore pr-mässigt att man delar ut enorma summor. Det kanske inte skulle se så bra ut, även om bankerna är välkapitaliserade, säger hon.
Även Lundin Petroleum går hem hos investerarna, trots att den har fallit mycket efter oljepriskraschen.
– Den fortsätter man tro på trots det här. Typiskt "bottenfiske", säger hon.
En annan aktie som toppar listan är H&M. Bolaget har behållit samma utdelningsnivå trots stängda butiker och ekonomiska bekymmer under flera år.
SAS har spararna dock gett upp. Den finns inte med på topplistan längre.
Investor håller sig stadigt kvar i toppen av listan. Inte oväntat, tycker Frida Bratt.
– Det har varit en populär aktie under lång tid, nästan som en folkaktie numera. Dessutom är det många som inte köper nytt utan ökar på befintliga innehav, säger hon.
– Investmentbolag generellt är som ett basplagg i garderoben för många. Man har dem som bas i portföljen, fortsätter hon.
Ha is i magen
– Det är tufft att logga in på sin bank och se en nedgång på närmare 30 procent beroende på vilket index man tittar på. Det är lätt att trycka på paniksäljknappen, säger Frida Bratt.
Sparar man långsiktigt ska man ha is i magen, tycker hon.
– När det vänder upp igen, det vet ingen. Men säljer man av är risken väldigt stor att man missar den här uppgången när den väl kommer, det kan också studsa upp fort igen.