Friska sydsvenskar får resa till Danmark

Danmark öppnar gränsen för boende i Skåne, Halland och Blekinge, förutsatt att de testar sig i Danmark eller kan visa upp ett intyg på att de inte är smittade, rapporterar lokala medier.

Danmark öppnar sin gräns för sydsvenskar som testar negativt för coronaviruset.

Danmark öppnar sin gräns för sydsvenskar som testar negativt för coronaviruset.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-06-26 19:40

Alla som bor i Skåne, Halland eller Blekinge får resa till Danmark om man uppvisar ett negativt coronatest som tagits högst 72 timmar före inresan, meddelar den danska polisen.

Och om det inte är möjligt att testa sig i Sverige går det även att testa sig i Danmark. Det uppger det danska justitiedepartementet, enligt nyhetsbrevet News Øresund.

De svenskar som vill testa sig i Danmark måste skriva under ett certifikat där man lovar att testa sig inom 24 timmar efter inresan och gå i självisolering i 14 dagar eller tills man kan visa ett negativt test.

Thomas Kristensen, presschef på rikspolisen i Danmark, säger till Sydsvenskan att "reglerna är lite komplicerade just nu".

– Men det kommer hela tiden nya besked.

Många turer

Rederierna som trafikerar sträckan Helsingborg–Helsingör välkomnar resenärer från Skåne, Halland och Blekinge på lördagen, uppger Sydsvenskan.

Ett tidigare besked från Danmark var att skåningar, blekingar, hallänningar, sörmlänningar och västerbottningar skulle få komma in i Danmark från och med lördag, den 27 juni.

Det gällde ända fram till två dygn innan bestämmelsen skulle träda i kraft. På torsdagen meddelade nämligen det danska Seruminstitutet att svenskar, förutom västerbottningar, inte kommer att kunna resa in i Danmark såvida de inte har särskilda skäl att korsa gränsen, som arbete eller att de har familj i landet – ett besked som alltså inte heller gäller längre.

Många nya fall

Det danska utrikesdepartementet klargjorde på torsdagen att gränsen öppnas på lördag för resenärer från alla EU-länder – förutom för Portugal och alltså i princip hela Sverige.

Köpenhamn motiverade minskningen av antalet godkända svenska regioner med mängden nya bekräftat smittade i områdena.

På fredagsmorgonen föreslog Skånes oppositionsråd Henrik Fritzon (S) att sätta upp teststationer vid den danska gränsen, rapporterade P4 Malmöhus.

– Det finns ju tester som ger resultat på tio minuter, då skulle man kunna sätta upp teststationer vid gränserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!