Den 4 juni kom beskedet att Folkhälsomyndigheten från och med 13 juni inte längre avråder från "icke nödvändiga" resor inom landet. Det innebär att det är fritt fram att resa så länge du är symptomfri och följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd.
Dagen till ära börjar nya allmänna råd att gälla. Syftet är att närmare precisera det personliga ansvaret, inte minst för resenärer, för att minska smittspridningen. Även under resor och på resans mål gäller fortfarande fysisk distansering – håll avstånd och undvik nya kontakter.
– Det viktigaste att tänka på nu är att de grundläggande råden ligger fast. Skillnaden nu är att vi öppnar för att man kan resa mer, men då är det viktigt att man reser på att ansvarsfullt sätt, ser till att man inte tar risker, inte skapar för mycket nya kontakter, inte kommer för nära folk eller besöker sina äldre på ett sätt som skapar smittspridning, säger Anders Tegnell.
Försäljningen drog i väg
SJ har märkt en ökad efterfrågan på biljetter sedan beskedet om reserestriktionerna kom förra veckan. Från och med 22 juni ökar SJ antalet resor gradvis fram till början av juli för att slutligen landa på omkring 70 procent av normal trafik under resten av sommaren. SJ har de senaste månaderna begränsat antalet biljetter till snabbtågen och bara sålt ut varannan sittplats, så kommer det att fortsätta se ut fram till månadsskiftet.
– Från och med juli kommer vi fortsätta spärra säten på snabbtågen, men inte i samma utsträckning. Exakt hur många, det jobbar vi fortfarande med, det är en teknisk utmaning som vi håller på att lösa, säger Stephan Ray, presskommunikatör på SJ.
De som bokar biljetter och reser med SJ kommer mötas av flera uppmaningar att följa Folkhälsomyndighetens råd.
– Vi kommer påminna om att det är stort ansvar som vilar på resenären själv, vilket även Folkhälsomyndigheten är noga med att påtala, säger Stephan Ray.
Genom skriftlig information i samband med bokningen, men även genom utrop på tågen samt skyltar och klisterlappar som satts upp i vagnarna uppmanas även resenärerna att bara resa om man är symptomfri, hålla avstånd till andra och att ta det lugnt vid på- och avstigning för att minska trängseln, bland annat.
– Redan under presskonferensen som statsministern höll förra torsdagen såg vi att försäljningen drog i väg, berättar Stephan Ray.
Ett samspel
Många av SJ:s resenärer längtar efter fjällvandring, visar en undersökning som SJ gjorde i slutet på maj. När reserestriktionerna nu lättar väntas många ta tåget till bland annat Åre.
– Så fort beskedet om lättade restriktioner kom såg vi ett ökat intresse. Innan hade vi en del bokningar men många avvaktade, säger Therese Sjölundh, vd för Åre destination som är ägt av flera företag gemensamt och arbetar för att utveckla Åre året runt.
Företagen har förberett sig på flera olika sätt för att ta emot sommarens turister. Bland annat har man investerat i ångtvättar för att noggrannare kunna rengöra utrustning som hyrs ut. För att följa rådet att undvika nya kontakter har flera hotell börjat med självincheckning.
– Framför allt vid stug- och lägenhetsuthyrning, där behöver man inte gå in till någon reception utan du går själv till ett nyckelskåp och checkar in och ut, utan att behöva ha kontakt med någon annan, säger Therese Sjölundh.
– Det är ett samspel nu där Åres aktörer vidtagit olika försiktighetsåtgärder för att göra det vi kan från vår sida men där också de som kommer hit måste visa hänsyn enligt restriktionerna, säger hon.
Att reserestriktionerna nu hävs betyder inte automatiskt att det blir fritt fram att resa framöver.
– Ser vi en utveckling med en ökad smittspridning får vi förstås ta ställning till åtgärder, säger Anders Tegnell.