Den 12 juni kom beskedet att norrmän får resa till de nordiska grannländerna, förutom Sverige, utan att sitta i karantän i tio dygn vid hemkomsten. Gotland fanns som enda svensk region med på listan över karantänsfria områden.
Men knappt två veckor senare, på torsdagen, berättade Norges statsminister Erna Solberg att Gotland inte längre finns med på listan. Beskedet gavs samtidigt som hon berättade att norrmän från och med den 15 juli får resa till länder inom EES- och Schengenområdet utan krav på karantän vid hemkomsten, om smittoläget tillåter det.
– Vi hade lite svårt att förstå det redan när det kom för 14 dagar sedan, säger Region Gotlands ordförande Eva Nypelius (C).
– Gotland är en del av Sverige. Det blir på det sättet lite märkligt. Det är också svårt att planera för de som verkligen vill resa, hur man ska tänka när besluten förändras så snabbt.
"Inte avgörande turistgrupp"
Norges beslut riskerar dock inte att få några större ekonomiska konsekvenser för Gotlands del, enligt Nypelius.
– Det är klart att det blir svårare för de norrmän som vill resa till Gotland eller vice versa, men det är inte en avgörande turistgrupp för Gotlands del. Det viktiga nu är att de som reser hit verkligen följer de rekommendationer som finns, att man är försiktig och tar ett eget ansvar, säger hon.
"Testar fler"
Norska folkhälsomyndigheten FHI ska ta fram en lista på länder som uppfyller vissa kriterier, till exempel antalet smittade per 100 000 invånare under de senaste två veckorna. Listan ska presenteras den 10 juli.
Norges regering förklarar beslutet att stryka Gotland från listan med att smittoläget där har förvärrats sedan sist. Nypelius säger att Gotland "har klarat pandemin bra".
– Vi testar fler och det är det också fler fall som upptäcks, men vi har inte fler som vårdas på sjukhus eller intensivvårdsavdelningar, säger hon.