För vem gäller förbudet mot att samla fler än 50 personer?
Endast aktiviteter som kan klassas som allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar. Gäller både inomhus- och utomhusaktiviteter, oavsett om de är tillståndspliktiga eller inte.
Vad är en allmän sammankomst eller offentlig tillställning?
Det är till exempel: Teaterföreställningar, bio, konserter, tivolin, idrottsevenemang, danstillställningar, marknader, gatufester, festivaler, demonstrationer, föreläsningar, religiösa sammankomster och mässor.
Varför gäller förbudet inte fler verksamheter?
Regeringen har använt en möjlighet i ordningslagen, men den kan enbart användas för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar – och dit räknas inte exempelvis butiker och djurparker.
Men hur kan till exempel Kolmården ha vissa delar öppna och andra stängda?
Att titta på djur är ingen allmän sammankomst eller offentlig tillställning i lagens mening, därför omfattas inte djurparker av förbudet. Däremot anses tivoli och liknande aktiviteter vara en offentlig tillställning, vilket gör att nöjesparker omfattas av förbudet.
Vad händer om någon bryter mot förbudet?
Arrangörer som bryter mot förbudet kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.
Hur länge blir förbudet kvar – och vem bestämmer?
När förbudet infördes i mars var det ett regeringsbeslut, men på begäran av Folkhälsomyndigheten. Regeringen kommer att ta bort förbudet när det inte längre bedöms som nödvändigt för att begränsa smittspridningen. Det sker i dialog med myndigheten, som än så länge bedömer att begränsningen behövs.
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) uppvaktas hårt av kultur- och idrottsvärlden för att taket ska lyftas, men hon har sagt att besked kommer inom några veckor.
Men covid-19 bryr sig väl inte om en aktivitet är en allmän sammankomst eller inte?
Nej, därför har Folkhälsomyndigheten tagit fram särskilda rekommendationer för verksamheter där det samlas många människor, men som inte kan regleras genom ordningslagen.
Vilka verksamheter ska följa rekommendationerna?
Butiker, köpcentrum och gallerior: Antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt bör begränsas. Alternativa lösningar till kassaköer bör tas fram och anvisningar på hur långt kunderna ska stå från varandra.
Idrottsföreningar: Träningar och andra idrottsaktiviteter ska helst hållas utomhus, och bara om de inte riskerar att sprida smittan – annars bör de ställas in.
I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.
Vad händer om de inte följer rekommendationerna?
Polisen kan inte ingripa på samma sätt som när arrangörer bryter mot förbudet mot fler än 50 personer. De riskerar inte heller böter eller fängelse.
Vad gäller för restauranger, barer och liknande?
Den 1 juli infördes en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder för att förhindra spridning på restauranger, barer och kaféer. De är därför skyldiga att se till att det inte uppstår trängsel mellan gästerna. Kommunerna fick också rätt att stänga ställen som inte följer reglerna. Lagen upphör att gälla vid årsskiftet.