UD meddelade redan för ett par veckor sedan att restriktionerna skulle hävas till vissa länder, och nu är det fritt fram för svenskar att resa till populära turistländer som Spanien, Frankrike och Italien. Dagen efter beskedet från departementet ökade trycket markant på researrangörernas bokningssajter.
Länderna som nu omfattas av UD:s beslut är Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Monaco, Luxemburg, Portugal, San Marino, Schweiz, Spanien, Ungern och Vatikanstaten. Den slopade avrådan gäller besöks- och turistresor.
Men det finns fortfarande en rad olika restriktioner som skiljer sig mellan länderna. Och i bland kan det råda både oklarheter och förvirring om vad som egentligen gäller.
Grönt ljus till Rhodos
Under måndagskvällen kom exempelvis medieuppgifter om att direktflyg från Sverige till Grekland skulle stoppas fram till den 15 juli. Men åtminstone researrangören Tui har fått grönt ljus för sina två planerade charterflyg som lyfter mot Rhodos den här veckan och nästa.
– Vi har haft en tät dialog med grekiska myndigheter där vi landade i att vi får flyga de här två flighterna och vara med och öppna upp resandet från Sverige lite försiktigt, säger kommunikationschefen Adam Györki till TT.
Han konstaterar också att resenärerna måste ha munskydd på planet och att det kan bli aktuellt med coronatest på flygplatsen.
För resebranschen, en av de stora förlorarna på pandemin, innebär reselättnaderna åtminstone lite ljus i ett annars kompakt mörker.
Men förutom för de 14 länder som nu fått grönt ljus kvarstår UD:s avrådan för övriga länder inom EU, EES och Schengenområdet fram till den 15 juli. Avrådan gäller alltså fortsatt för Sveriges grannländer. Och avrådan till länder utanför Europa är förlängd till den 31 augusti.
Inget förbud
En avrådan från icke nödvändiga resor är emellertid inte samma sak som ett förbud. Det är upp till resenären själv att besluta om sitt resande. Viktigt är att känna till att de flesta försäkringsbolag, med vissa undantag, exkluderar reseskyddet i hemförsäkringen så länge en avrådan från UD finns.
Även för resor till de "frisläppta" länderna bör försäkringsläget beaktas. För en virussjukdom som covid-19 krävs generellt att man varit symptomfri de senaste tre månaderna för att hemförsäkringens reseskydd ska gälla, enligt Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.
– Man får inte åka med en pågående sjukdom eller pågående vårdbehov, säger hon.