Italienska Tivoli, en timme utanför Rom, borde egentligen vara fyllt av turister på väg till ruinerna vid kejsar Hadrianus villa eller 1500-talselegansen i Villa d'Este.
Men inte under coronavåren 2020.
– Vi har inga besökare nu, inga alls. Noll, säger borgmästare Giuseppe Proietti när nyhetsbyrån AFP kommer på besök.
– Restaurangerna, gamla staden, torgen med alla uteplatserna är alla helt stängda.
Samma sak gäller runt om i Italien, men också i Spanien, Grekland, Portugal och Frankrike. Och i princip alla andra turistorter runt om i EU. De restriktioner som införts för att mota coronapandemin har skapat en akut kris inom turistindustrin, med risk för mängder av konkurser och nedläggningar.
Hopp om resor
Sommaren ser svart ut – även om EU-kommissionen håller tummarna för att kunna möjliggöra semestrande även i år.
– Jag hoppas verkligen att vi kan börja resa igen i sommar, trots restriktionerna. I Frankrike finns till exempel sex miljoner fransk-italienare som vill åka hem och hälsa på i sommar, säger inremarknadskommissionären Thierry Breton i ett webbmöte med EU-parlamentets transport- och turismutskott.
Än kan dock ingenting lovas.
– Naturligtvis är det här först och främst en hälsofråga. Det är en strid som vi inte har vunnit än. Vi vet att vi måste leva i karantän ett tag till, säger Breton.
Riktlinjer på väg
Kommissionsordförande Ursula von der Leyen har uttalat sitt hopp om "intelligenta lösningar" för semestrandet i en portugisisk intervju för tidningen Expresso och tv-kanalen Sic i helgen.
– Kanske blir det lite annorlunda, med andra hygienåtgärder, med lite mer socialt avstånd. Men det är imponerande att se att vi har hittat lösningar. Därför är jag optimistisk när det gäller sommarsemestrarna, svarar von der Leyen på frågan om folk åtminstone ska kunna semestra i sina egna länder.
Om turister även ska kunna åka till andra länder hänger på de olika medlemsländerna och deras restriktioner.
– Vi kommer med riktlinjer, men vi är inte där ännu. Men vi uppmuntrar medlemsländerna att diskutera sinsemellan om hur man kan lätta upp resandet, säger talesmannen Eric Mamer på kommissionens dagliga pressbriefing.
I Österrike hoppas förbundskansler Sebastian Kurz åtminstone kunna öppna upp för tyska turister i sommar. Och i Kroatien förs diskussioner om att ta emot tjeckiska turister.
Hållbar turism?
Inremarknadskommissionären Breton hoppas för sin del att turism- och reseindustrin ska kunna få minst 20 procent av de mångmiljardstöd som EU och EU-länderna lagt fram för att möta coronakrisens ekonomiska effekter.
Samtidigt flaggar han för att krisen behöver följas av en förändrad turism – bort från massturismens dagar.
– Covid-19 skyndar på en förändring som skulle ha kommit i vilket fall som helst. VI måste se till att vi har en hållbar turism, som svarar upp mot den digitala, klimatmässiga och ekonomiska verkligheten. Det kommer att finnas ett tydligt före och efter, säger Breton och utlovar ett "turismtoppmöte" i höst för att ta fram en framtidsplan.