De senaste dagarna har rapporterna om olika vaccinkandidater duggat tätt. Det ena bättre än det andra, påstås det. Samtidigt blir svensken alltmer positivt inställd till att låta vaccinera sig, enligt nyligen genomförd mätning.
Men vilka risker kan en vaccination innebära? Frågan är relevant. Inte minst med tanke på den narkolepsi som drabbade många barn och ungdomar i samband med svininfluensan 2009.
Hittills vet vi dock relativt lite om vad en vaccination mot covid-19 kan innebära. De uppgifter som finns är de som företagen själva har presenterat från de kliniska studier som just nu genomförs.
I dagsläget är det framför allt vacciner från fyra olika företag som kan komma att bli aktuella i Sverige. Dessa företag är: Moderna, Pfizer, Astra Zeneca och Janssen Pharmaceutica.
Moderna: Smärta, trötthet och huvudvärk
Företaget Moderna skriver på sin hemsida att deras vaccin (mRNA-1273) tolererades väl av de allra flesta som deltagit i de kliniska studierna och att en majoritet av biverkningarna var milda. Därutöver fanns det dock deltagare som rapporterade om smärta vid injektionsstället, trötthet, huvudvärk samt värk i leder och muskler. Dessa tillstånd, skriver företaget, var dock kortlivade.
Pfizer: Influensaliknande symtom
Pfizer är ett annat läkemedelsföretag som tillsammans med Biontech utvecklat ett vaccin. Enligt företagen ger vaccinet mestadels milda biverkningar efter den första dosen, framför allt bland de yngre deltagarna, såsom trötthet, huvudvärk, muskel- och ledvärk. Två deltagare har rapporterat "influensaliknande symtom", som feber och frossa, medan andra har rapporterat rodnad samt svullnad vid injektionsstället.
Astra Zeneca: Ovanlig inflammation?
Det mest uppseendeväckande som hände under det brittisk-svenska läkemedelsföretaget Astra Zenecas utvecklingsarbete var att den kliniska fas 3-prövningen plötsligt pausades. Enligt obekräftade uppgifter sedan två patienter drabbats av transversell myelit, det vill säga en ovanlig inflammation i ryggmärgen. En kommitté granskade fallen och rekommenderade sedan den brittiska medicinska kontrollmyndigheten MHRA att prövningen kunde återupptas. Astra Zeneca har konstaterat att det inte går att avgöra huruvida det inträffade berodde på vaccinationen eller inte.
Janssen Pharmaceutica: Oförklarligt sjuk
Även Janssen Pharmaceutica, som är en del av läkemedelsföretaget Johnson & Johnson, pausade tillfälligt de kliniska prövningarna efter det att en deltagare oförklarligt insjuknade efter att ha fått företagets vaccin. Företaget har inte förklarat närmare på vilket sätt personen blev dålig, men har i ett pressmeddelande konstaterat att anledningarna kan vara flera. Eftersom studien är "blind" vet dessutom ingen ännu, inte ens företaget självt, om personen ifråga hade fått vaccin eller ofarlig saltlösning.
Ett problem som alla dessa vacciner har är att de kliniska studier som kommer att ligga till grund för ett eventuellt godkännande är så små att de inte kan fånga upp mer ovanliga biverkningar. De studier som nu genomförs är dock inte mindre än brukligt. Snarare tvärtom.
Men vissa biverkningar är så sällsynta att de blir "synliga" först när en, eller delar av en, hel befolkning har vaccinerats. Så var det med den narkolepsi som drabbade vissa människor i samband med svininfluensan 2009. "Bara" en på tiotusen vaccinerade drabbades, men eftersom hundratusentals vaccinerades blev antalet som drabbades många ändå. Hittills har drygt 400 svenskar beviljats ersättning från Läkemedelsförsäkringen på grund av denna skada.